Πως θα επιλέξω το σωστό λιπαντικό

Δημοσιευθηκε απο editor 04/10/2022 0 Σχολια Λιπαντικά κινητήρων,

Μιας και τα λιπαντικά που χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητό μας είναι το άλφα και το ωμέγα για την αξιοπιστία του κινητήρα και, ως εκ τούτου, για τις ασφαλές μετακινήσεις μας, η επιλογή του κατάλληλου λιπαντικού είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τη λίπανση του κινητήρα του οχήματός μας.

 

Και για να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, δείτε κάτωθι τις βασικότερες λειτουργίες που εξασφαλίζουν τα λιπαντικά για τον κινητήρα:

 

 • η μείωση των τριβών ανάμεσα στα κινούμενα μηχανικά μέρη ώστε να μη δημιουργούνται φθορές,
 • η ικανότητα απορρόφησης μέρους της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κινητήρα, ιδιαίτερα μάλιστα στα υπερτροφοδοτούμενα μηχανικά σύνολα (turbo),
 • η αντιοξειδωτική τους δράση προστατεύοντας τα μέταλλα από τη διάβρωση,
 • η ενίσχυση της στεγανοποίησης στο χώρο καύσης (πιστόνι-κύλινδρος),
 • η απορρυπαντική τους ιδιότητα καθώς με τα ειδικά χημικά πρόσθετα που περιέχουν καθαρίζουν τον κινητήρα από τα υπολείμματα καύσης που δημιουργούνται στο πέρασμα του χρόνου
 • η ενεργοποίηση κάποιων εξαρτημάτων (π.χ. ο μεταβλητός χρονισμός των βαλβίδων) που δουλεύουν με υδραυλική πίεση.

 

Όπως βλέπετε, εάν προμηθεύεστε τα σωστά λιπαντικά, όχι μόνο ο κινητήρας του οχήματός σας θα είναι ευχαριστημένος για πολλά ακόμα ταξίδια, αλλά εξοικονομείτε και χρήματα!

 

Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την σωστή επιλογή των λιπαντικών κινητήρων:  

 

 • Οι αλλαγές λαδιών πρέπει να γίνονται στα διαστήματα που ορίζει ο κατασκευαστής, γι’ αυτό πρέπει να ελέγχετε πάντα το βιβλίο του κατασκευαστή που συνοδεύει το όχημά σας, όπου αναφέρονται οδηγίες για την επιλογή του λιπαντικού, καθώς επίσης και τα διαστήματα (χρονικά ή χιλιομετρικά) αλλαγής αυτών.
 • Μαζί με τα λάδια καλό είναι να αλλάζετε και το φίλτρο λαδιού.
 • Πρέπει να ελέγχετε τη στάθμη του λιπαντικού σε τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον κάθε 3000 χλμ. για κινητήρα αυτοκινήτου και πολύ συχνότερα για κινητήρες μοτοσυκλετών ή σκούτερ), γιατί η ζωή του κινητήρα χωρίς αυτό μετριέται σε λεπτά!
 • Τα χρησιμοποιημένα λάδια ενός κινητήρα είναι δηλητηριώδη και καρκινογόνα. Οι οδηγοί που αλλάζουν μόνοι τους λάδια πρέπει να προσέχουν κατά το χειρισμό τους και να τα δίνουν σε ειδικούς σταθμούς ανακύκλωσης. Μη ξεχνάτε ότι 1 λίτρο από παλαιό μηχανέλαιο είναι ικανό να δηλητηριάσει 1.000.000 λίτρα πόσιμου νερού!
 • Μην διστάσετε να κάνετε έρευνα αγοράς όσον αφορά το κόστος των λιπαντικών, διότι σε πολλά συνεργεία οι χρεώσεις για την αλλαγή των λαδιών είναι ιδιαίτερα υψηλές και συνήθως δεν δικαιολογούνται από την ποιότητα των λιπαντικών.
 • Να είστε πάντα προσεκτικοί στο τι αγοράζετε και από πού αγοράζετε, διότι κυκλοφορούν λιπαντικά με “τζάμπα” τιμές αμφιβόλου όμως προέλευσης και ποιότητας.
 • Τέλος, οι κινητήρες τελευταίας τεχνολογίας απαιτούν συνθετικά λιπαντικά και με ειδικές προδιαγραφές. Προτιμήστε αυτά και όχι οτιδήποτε άλλα σας προτείνουν λόγω έλλειψης γνώσης.

 

Έχοντας υπόψη όλα τα ως άνω όταν επιλέγετε έναν λιπαντικό για το κινητήρα του οχήματός σας, να είστε σίγουροι ότι θα εξασφαλίσετε την μέγιστη δυνατή απόδοση και μακροζωία αυτού.  

 

Στο Battery Club θα βρείτε επιλεγμένα λιπαντικά κινητήρων από κορυφαίους κατασκευαστές όπως Castrol, Mannol, Liqui Moly, Motul, σε ασυναγώνιστες  τιμές.

 

Παρέχουμε πλήρως συνθετικά και μερικώς συνθετικά λάδια κινητήρων, καθώς και ειδικά λιπαντικά για το αυτοκίνητο, τη μοτοσικλέτα, το φορτηγό και το σκάφος σας, για κάθε ανάγκη και εφαρμογή για να προστατεύσετε και να συντηρήσετε τον κινητήρα του οχήματός σας!

 

Σχολιαστε