Πώς να προστατέψετε τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου σας

Δημοσιευθηκε απο editor 19/03/2019 0 Σχολια Ανταλλακτικά & Αναλώσιμα AUTO-MOTO,

Η δουλειά του αμορτισέρ είναι απλή - για να σας κρατά όσο το δυνατόν πιο σταθερούς στο δρόμο. Γνωστά και ως αποσβεστήρες ταλαντώσεων, τα αμορτισέρ αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου. Εξασφαλίζουν την σταθερότητα του οχήματος, αλλά και την άνεση των επιβατών, αποσβένοντας τις ταλαντώσεις που δημιουργούνται από τα ελατήρια, τα οποία με την σειρά τους ελέγχουν τις ταλαντώσεις της ανάρτησης. Ανάρτηση χωρίς αμορτισέρ ή χωρίς ελατήρια δεν μπορεί να λειτουργήσει, κάτι που ισχύει και όταν ένα από αυτά τα δύο εξαρτήματα είναι χαλασμένα. Ειδικά τα αμορτισέρ φθείρονται γρήγορα όταν το όχημα περνά συνέχεια από ανωμαλίες του οδοστρώματος ή όταν οδηγείται φορτωμένο.

 

Όταν υπάρχουν τα αναπόφευκτα χτυπήματα και λακκούβες που πρέπει να αντιμετωπίσετε, είναι τα αμορτισέρ που κρατούν τους τροχούς σας σφιχτά στο δρόμο, δουλεύοντας με το σύστημα ανάρτησης για να εξομαλύνουν τις επιφάνειες και να σας κρατούν σε ίσια πορεία. Θα μπορούσε να είναι καιρός να αναβαθμίσετε τα αμορτισέρ σας αν αισθάνεστε ότι το αυτοκίνητό σας δεν χειρίζεται όπως παλιότερα, ή αν φτάσετε να αισθάνεστε κάθε ίντσα της επιφάνειας του δρόμου από κάτω σας όπως ταξιδεύετε.

 

Τα αμορτισέρ ανήκουν στα λεγόμενα και «ελαστικά στοιχεία» της ανάρτησης, αφού έχουν την ιδιότητα να συμπιέζονται και να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Όταν ο τροχός συναντήσει ένα εμπόδιο, το ελατήριο που περιβάλλει συνήθως το αμορτισέρ, συμπιέζεται γρήγορα. Το αμορτισέρ φροντίζει ουσιαστικά ώστε η ταλάντωση του ελατηρίου να παραμείνει ελεγχόμενη, προκειμένου να μην παρουσιαστούν ανεπιθύμητα φαινόμενα συμπεριφοράς του αμαξώματος. 

 

Για μέγιστη λειτουργία και ασφάλεια στις μετακινήσεις σας, μην παραμελήσετε τις κάτωθι απλές συμβουλές μας, που θα αυξήσουν τη μακροζωία των αμορτισέρ του οχήματός σας:

  1. Το πρώτο και κυριότερο είναι να αποφεύγουμε τις λακκούβες και κακοτεχνίες του οδοστρώματος, όσο βέβαια είναι αυτό εφικτό στους γεμάτους ανωμαλίες δρόμους της χώρας μας. Προτιμότερο είναι να επιλέξουμε μια καθημερινή διαδρομή με το καλύτερο δυνατό οδόστρωμα.
  2. Δεν οδηγούμε συνεχώς στα όρια, όχι μόνο στις στροφές αλλά και στις ευθείες, όπως και στην πόλη με τα συνεχόμενα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις.
  3. Αποφεύγουμε να ανεβάζουμε το αυτοκίνητο σε πεζοδρόμια. Εκτός από την ανάρτηση ταλαιπωρούνται και τα πλαϊνά των ελαστικών, των οποίων τα λινά μπορούν εύκολα να σπάσουν.
  4. Δε φορτώνουμε το αυτοκίνητο άσκοπα με περιττά βάρη και αφαιρούμε τυχόν βαριά αντικείμενα που έχουν ξεχαστεί στο πορτ μπαγκάζ. Επίσης, ποτέ δεν υπερβαίνουμε το μέγιστο δυνατό ωφέλιμο φορτίο, ενώ η φόρτωση πρέπει να γίνεται με ισομερή κατανομή του βάρους.
  5. Η επιλογή των νέων αμορτισέρ από το εμπόριο ή τις αντιπροσωπείες πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες μας, με βάση τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου και τη διαδρομή που συνήθως κινείται. Για παράδειγμα είναι άσκοπο να τοποθετηθούν σκληρά αμορτισέρ σε ένα αυτοκίνητο χαμηλής απόδοσης που κινείται κατά βάση στην πόλη, γιατί θα ταλαιπωρεί οδηγό και επιβάτες, ενώ πολύ πιθανό είναι να αρχίσουν να εμφανίζονται τριγμοί στο εσωτερικό από την καταπόνηση του αμαξώματος.
  6. Τα αμορτισέρ πρέπει να ελέγχονται για την σωστή λειτουργία τους σε τακτικά χρονικά διαστήματα και να αντικαθίστανται άμεσα όταν έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο έλεγχος πραγματοποιείται στα συνεργεία, βουλκανιζατέρ ή ΚΤΕΟ  που έχουν το ειδικό μηχάνημα μέτρησης (αμορτισερόμετρο).

 

Στο Battery Club θα βρείτε αμορτισέρ αυτοκινήτων από τους καλύτερους κατασκευαστές.

Επιλέξτε αμορτισέρ από το Battery Club στις καλύτερες τιμές της αγοράς για να έχετε πάντα την βέλτιστη εμπειρία οδήγησης.

Σχολιαστε