Αμπερώρια ή Ah - πόση ενέργεια αποθηκεύει η μπαταρία του αυτοκινήτου μου;

Δημοσιευθηκε απο editor 14/05/2022 2 Σχολια Μπαταρίες,

Ένα από τα βασικά εξαρτήματα σε ένα όχημα, ίσως και το σπουδαιότερο, είναι η μπαταρία του. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν τίποτα: η μηχανή μας δεν μπορεί να πάρει μπρος, ούτε να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα χωρίς αυτήν, μιας και είναι η βασική συνεχής πηγή ηλεκτρικής ενέργειας του οχήματος.

 

Όμως πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας της μπαταρίας και τι ποσότητα της ενέργειας μπορεί αυτή να αποθηκεύσει; Η Battery Club σας δίνει σήμερα τις βασικές απαντήσεις όσον αφορά την χωρητικότητα μιας μπαταρίας: 

 

Η μπαταρία έχει πάρει το όνομά της από το Ιταλικό batteria που σημαίνει συστοιχία, γι’ αυτό αποκαλείται συσσωρευτής ηλεκτρικής ενέργειας ή απλά συσσωρευτής.

 

Είναι ένα ηλεκτρικό εξάρτημα ικανό να αποθηκεύει ηλεκτρισμό σε μορφή χημικής ενέργειας. Η αποθηκευόμενη χημική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική, όταν συνδεθεί ένας ηλεκτρικός καταναλωτής.

 

Απόδοση της μπαταρίας

ονομάζεται το ποσοστό επί της εκατό της χημικής ενέργειας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της μπαταρίας. Το ιδανικό ποσοστό απόδοσης όπου το 100% της χημικής ενέργειας μετατρέπεται σε ηλεκτρική, δεν μπορεί να επιτευχτεί κατασκευαστικά.

 

Ονομαστική χωρητικότητα

είναι η ποσότητα της ενέργειας που η μπαταρία μπορεί να αποθηκεύσει. Μετριέται σε Amper /Ώρα  ή Αh, σε εκφόρτιση 1 ώρας, 5 ωρών, 10 ωρών ή 20 ωρών ανάλογα με τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής.

 

Η χωρητικότητα μιας τυπικής μπαταρίας είναι 110 Ah σε εκφόρτιση 20 ωρών. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία θα προμηθεύει 110 αμπέρ στην κανονική τάση για 20 ώρες (Σε αυτή την περίπτωση η κανονική τάση θεωρείται άνω των 0.5 βολτ). Για να γίνει αυτό κατανοητό περαιτέρω, ας διαιρέσουμε 110 δια 20, αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει 5,5 αμπέρ συνεχώς για 20 ώρες.

 

Αν η απόδοση της μπαταρίας μετριέται για διαφορετικό χρονικό διάστημα, πχ 10 ώρες, τότε το αποτέλεσμα θα αλλάξει, ήτοι μια μπαταρία των 110 Ah θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει 11 αμπέρ συνεχώς για 10 ώρες.

 

Η απόδοση μιας μπαταρίας μολύβδου οξέος θα μειωθεί ανάλογα με την ενέργεια που προμηθεύει. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι καταναλωτές είναι ότι πιστεύουν ότι μια μπαταρία των 110 Ah θα προμηθεύει 110 αμπέρ για κάποιες ώρες , αυτό όμως ισχύει μόνο εφόσον ο κατασκευαστής προσδιορίζει ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι πχ 100 Ah σε εκφόρτιση 1 ώρας.

 

Εστιάζουμε την προσοχή σας στο  ότι κάποιοι κατασκευαστές δεν σημειώνουν την σωστή χωρητικότητα σε Ah ή δεν προσθέτουν το χρόνο εκφόρτισης. Μια καλή ένδειξη για την ποιότητα της μπαταρίας είναι το βάρος της. Το κύριο συστατικό μέρος και το πιο ακριβό είναι ο μόλυβδος, αν μπορείτε επομένως να αφαιρέσετε κάποια ποσότητα μολύβδου, θα εξοικονομήσετε χρήματα.

2 Σχολια

Manolis:
11/06/2019, 08:12:03 AM
Απαντηση

Νομίζω ότι πρέπει να γίνει η ακόλουθη αλλαγή στο παραπάνω κείμενο; Η χωρητικότητα μιας τυπικής μπαταρίας είναι 110 Ah σε εκφόρτιση 20 ωρών. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία θα προμηθεύει 110 αμπέρ στην κανονική τάση για 20 ώρες -> Λάθος ; Η χωρητικότητα μιας τυπικής μπαταρίας είναι 110 Ah σε εκφόρτιση 20 ωρών. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία θα προμηθεύει 110 αμπέρ στην κανονική τάση για 1 ώρες -> Σωστό ;Με τιμή, Κουφόπουλος Μανώλης.

Manolis:
11/06/2019, 08:17:45 AM

Αν και πάλι αυτό δεν είναι τελείως ακριβές νομίζω. Το πιο σωστό είναι το αναγραφόμενο:η μπαταρία θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει 5,5 αμπέρ συνεχώς για 20 ώρες. Γιατί εάν γίνει η μέτρηση της χωρητικότητας της σε εκφόρτιση μίας ώρας αντί 20 ωρών, αυτή θα εμφανιστεί να είναι μικρότερης χωρητικότητας και όχι 110Αh, πιστεύω. Με τιμή, Κουφόπουλος Μανώλης.

Λαζαρος Τσαφταριδης:
08/05/2020, 09:40:45 AM
Απαντηση

Στο τεστ δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν η πολική τάση ? Σε μια 12 volt deep cycle ποια είναι η παραδεκτή τάση μετά από 10 ώρες τεστ με τα παρα πανω δεδομένα ?

Σχολιαστε