Πως να συντηρήσετε σωστά τις μπαταρίες του σκάφους σας το χειμώνα

Δημοσιευθηκε απο editor 12/11/2019 0 Σχολια Μπαταρίες,Συμβουλές και tips,

Το καλοκαίρι δεν λέει να φύγει, ο βροχερός Νοέμβριος όμως μας προειδοποιεί: όπου να' ναι θα πρέπει να αποφασίσετε να παρκάρετε το σκάφος σας σε χειμερινή αποθήκη. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι σημαντικό να προβείτε σε κάποια συνήθη συντήρηση των μπαταριών του, ώστε όταν έρθει η επόμενη άνοιξη ή/και καλοκαίρι, να είστε έτοιμοι για το ταξίδι σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την σωστή αποθήκευση της μπαταρίας το χειμώνα:

 

Αποσυνδέστε τις μπαταρίες που δεν χρησιμοποιούνται

 

Αποσυνδέστε τις μπαταρίες σας εάν σκοπεύετε να τις αφήσετε να παραμείνουν αχρησιμοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένα μηχανήματα αντλούν μικρή ισχύ, ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται ("vampire power") και μια μικρή εκροή ενέργειας σε συνδυασμό με την ταχύτητα αυτο-εκφόρτισησ της μπαταρίας θα επιταχύνει την συνολική της εκφόρτιση. Με απλά λόγια, η μπαταρία μπορεί να ξεφορτίσει πολύ πιο γρήγορα, αν μείνει συνδεδεμένη. 

 

Συνιστούμε να διατηρείτε τις μπαταρίες σας σε γκαράζ ή αποθηκευτικό χώρο όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ κάτω από το μηδέν, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Κρατήστε τις μπαταρίες σας καθαρές και στεγνές

 

Οι μπαταρίες, παρά τις πάρα πολλές  μορφές τους και τα μεγέθη τους, έχουν έναν κοινό εχθρό: τη διάβρωση. Μπορείτε να αποφύγετε τη διάβρωση με κάποιο αντιδιαβρωτικό του εμπορίου (TLC). Αφού αφαιρέσετε τις μπαταρίες από το σκάφος, καθαρίστε τις με ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού, ξεπλύνετε με καθαρό νερό και σκουπίστε. Το διάλυμα σόδας θα εξουδετερώνει οποιοδήποτε οξύ μπαταρίας και θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε οποιαδήποτε υπάρχουσα διάβρωση.

 

Επαναφορτίστε τις αποθηκευμένες μπαταρίες τουλάχιστον μία φορά το μήνα

 

Μια μη χρησιμοποιημένη μπαταρία μπορεί να φθαρεί ταχύτερα από εκείνη που χρησιμοποιείται (επαναφορτίζεται) τακτικά. Σε μια μπαταρία, οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της αντιδρούν, προκαλώντας την αυτοεκφόρτιση. Ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας και τη θερμοκρασία, ο ρυθμός αυτοεκφόρτισης ποικίλλει. Φορτίστε τη μπαταρία σας μια φορά το μήνα για να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής της. 

 

Μια αποφορτισμένη μπαταρία είναι πιθανότερο να παγώσει -όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν- από μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία.


Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε φορτιστή ειδικά για τον τύπο μπαταρίας σας. 

 

Επιβλέπετε πάντα τις μπαταρίες σας κατά τη φόρτιση, ασχέτως αν ο φορτιστής είναι αυτόματος ή όχι. Αποφύγετε την υπερβολική φόρτιση ή την υπερθέρμανση της μπαταρίας. Εάν το περίβλημα της μπαταρίας το αισθάνεστε ζεστό στην αφή, αποσυνδέστε το φορτιστή αμέσως και αφήστε την μπαταρία να κρυώσει, πριν τελειώσετε τη φόρτιση. Όταν τελειώσει, αφαιρέστε το φορτιστή. Η υπερφόρτιση μπορεί να προκαλέσει ζημιά τόσο στο υγρό της μπαταρίας αλλά και γενικά στο εσωτερικό της. 

Σχολιαστε