Λιπαντικά για κινητήρες diesel: ιδιότητες και χρησιμότητα

Δημοσιευθηκε απο editor 09/10/2018 0 Σχολια Λιπαντικά κινητήρων,

Όπως σε όλους τους κινητήρες, τα λιπαντικά είναι απαραίτητα για την λειτουργία και των κινητήρων diesel, όπου οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα κινούμενα μέρη, λόγω των τριβών είναι υπερβολικά υψηλές.

 

Τα σύγχρονα λιπαντικά για diesel κινητήρες – τα οποία ακολούθησαν την εξελικτική πορεία της τεχνολογίας του αυτοκινήτου και των κινητήρων diesel - βελτιώνουν την οικονομία καυσίμου του αυτοκινήτου και αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του φίλτρου σωματιδίων πετρελαίου. Και αυτό επειδή στις μέρες μας ένα λιπαντικό δε φτάνει μόνο να καλύπτει τις τεχνολογικές απαιτήσεις των σύγχρονων κινητήρων diesel, αλλά πρέπει να συμβάλλει στην οικονομία καυσίμου και στην μείωση των εκπομπών ρύπων.

 

Επίσης, ένα λιπαντικό απαιτείται να είναι τελείως συμβατό με τις τεχνολογίες των φίλτρων DPF καθώς και να «παρακολουθεί» τις εξελίξεις των προδιαγραφών καυσαερίων EURO των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

 
Για να επιτύχουν λοιπόν όλα τα παραπάνω οι κατασκευαστές λιπαντικών χρησιμοποιούν διάφορους συνδυασμούς στοιχείων και υλικών, φόρμουλες, ενώ σχετικά πρόσφατα έχει εισαχθεί η ορολογία των λιπαντικών τεχνολογίας low SAPs, με την οποία περιγράφεται η νέα γενιά λιπαντικών που περιέχει χαμηλά ποσοστά θειικής τέφρας, φωσφόρου και θείου, τα οποία θα αναλύσουμε κάτωθι λεπτομερώς.  


Το χαμηλό σημείο pons (-40oC) καθιστά εύκολο το ξεκίνημα στις χαμηλές θερμοκρασίες (cold starting) μειώνοντας δραστικά τις φθορές των κρύων εκκινήσεων και το κτύπημα των βαλβίδων. Μάλιστα ανάλογα με την χώρα και τις κλιματολογικές συνθήκες χρειάζεται κατάλληλο λιπαντικό, που να ευνοεί την κρύα εκκίνηση και να παραμένει αποτελεσματικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Οι ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των πετρελαιοκινητήρων (υψηλή συμπίεση, το ίδιο το είδος του καυσίμου κτλ) απαιτούν λιπαντικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το λιπαντικό για τους diesel κινητήρες έχει πολύ υψηλό δείκτη ιξώδους, που προστατεύει αποτελεσματικά τους κινητήρες από τις φθορές κάτω από τις πλέον ακραίες και δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας, μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών και πολύ μεγάλα διαστήματα αλλαγών. 
 

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες ιδιότητες θα πρέπει να έχει ένα λιπαντικό που προορίζεται για κινητήρες diesel, πέραν από το δείκτη ιξώδους και την τεχνολογία low SAPS που αναλύθηκαν προηγουμένως:


(1) Αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κινητήρων πετρελαίου. Με την υψηλή θερμοκρασία εξατμίζονται τα πτητικά συστατικά του και αναφλέγονται, το λάδι καίγεται, το πάχος της λιπαντικής μεμβράνης μειώνεται και οι μεταλλικές επιφάνειες φθείρονται. Όσο μεγαλύτερες είναι οι θερμοκρασίες ανάφλεξης, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι το λιπαντικό.

 

(2) Αντοχή στην οξείδωση. Το λάδι λίπανσης όταν λειτουργεί ο κινητήρας δεν πρέπει να αλλάζει χημική σύσταση και κύρια δεν πρέπει να οξειδώνεται. Η οξείδωση του προέρχεται από την ύπαρξη διαφόρων χημικών ενώσεων μέσα σε αυτό. Οι ουσίες αυτές προκαλούν διάβρωση ή αποφλοίωση των μεταλλικών επιφανειών.


(3) Ειδική θερμότητα, η οποία χαρακτηρίζει την ψυκτική ικανότητα του λαδιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η ειδική θερμότητά του, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα του λαδιού να διώχνει τη θερμότητα από τις τριβόμενες επιφάνειες και να τη μεταφέρει στην ελαιολεκάνη (κάρτερ). Αυτή η ιδιότητα του λαδιού μάλιστα, βελτιώνεται με διάφορα χημικά πρόσθετα. Στους κινητήρες εσωτερικής καύσης , που ανήκουν και οι diesel φυσικά, το λιπαντικό είναι το κύριο μέσο απαγωγής της θερμότητας στο εσωτερικό των κινητήρων. Έχει αποδειχθεί ότι το κύκλωμα ψύξης απορροφά το 60% της παραγόμενης θερμότητας, ενώ το υπόλοιπο 40% απάγεται μέσω του λιπαντικού.

 

(4) Ειδικό βάρος των λιπαντικών, ήτοι το βάρος ορισμένου όγκου λαδιού σε σχέση με το βάρος ίσου όγκου νερού. Το ειδικό βάρος του λαδιού είναι περίπου 0,9.

 

(5) Δυνατότητα να συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια μέσα στη μάζα του. Αυτά μπορεί να είναι είτε τα γρέζια των τριβόμενων επιφανειών είτε διάφορα κατάλοιπα της καύσης. Βέβαια από τη στιγμή που συγκρατεί αυτά τα σωματίδια, πρέπει κάποια στιγμή και να τα αποβάλλει, το οποίο επιτυγχάνεται στο φίλτρο, όπου και συγκρατούνται. Από αυτές τις ιδιότητες το λάδι μαυρίζει. Αν δεν μαυρίζει το λάδι μετά από ορισμένη χρήση, δημιουργεί υποψίες ότι αυτό δεν διαθέτει τις απαιτούμενες ιδιότητες καθαρισμού.


Μην ξεχνάτε ότι η χρήση των λιπαντικών είναι αναγκαία για τη λειτουργία των μηχανών, αφού βασικός προορισμός τους είναι η μείωση της τριβής (άρα και της απώλειας έργου) και προστασία από τη φθορά των κινητών μερών. Σε ένα αυτοκίνητο, υπολογίζεται, ότι το 6% από την ενέργεια που αποδίδει το καύσιμο, καταναλώνεται σαν ενέργεια τριβών. 

 

Και επειδή σε ό, τι παρέχουμε, πρωταρχικής σημασίας και κύριο μέλημά μας είναι η υψηλή ποιότητα και η αριστεία, στο Battery Club θα βρείτε – στις καλύτερες τιμές της αγοράς - λιπαντικά που φροντίζουν τις ανάγκες των πιο σύγχρονων κινητήρων, για βέλτιστη απόδοση και μειωμένα κόστη συντήρησης!

 

Πηγή: autoagora.gr

Σχολιαστε