Κράνη μοτοσυκλέτας: τα βασικά χαρακτηριστικά ανά είδος

Δημοσιευθηκε απο editor 07/01/2020 0 Σχολια Αξεσουάρ AUTO-MOTO,

Δεδομένου ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για κάθε τύπο κράνους μηχανής, έτσι ώστε κάθε αναβάτης να κρίνει βάσει των δικών του αναγκών και προτιμήσεων ποιο είδος κράνους του παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και προστασία, η Battery Club σας παρουσιάζει σήμερα περιληπτικά τους τέσσερις τύπους κρανών και τα χαρακτηριστικά τους.

 

Κατηγοριοποιώντας τα κράνη από εκείνο που προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία σε αυτό με τη μικρότερη, τα κράνη διαχωρίζονται σε full face, off road, modular/flip-up και jet ή αλλιώς open face.

 

Full face κράνη μηχανής

Τα κράνη full face προσφέρουν στον αναβάτη την μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Καλύπτουν ολόκληρο το κεφάλι, ενώ εκτός της βασικής κάλυψης, διαθέτουν κάλυψη στο πίσω μέρος, η οποία προστατεύει μέρος του αυχένα, αλλά και στο πηγούνι, με ένα έξτρα κομμάτι από σκληρό υλικό στο μπροστινό μέρος. Τα μάτια δε θα μπορούσαν να μείνουν απροστάτευτα και για αυτό το λόγο υπάρχει η ειδική κινούμενη ζελατίνα.

 

Off road κράνη μηχανής

Γνωστά και ως motocross κράνη, επιλέγονται συνήθως από off road αναβάτες. Καλύπτουν ολόκληρο το κεφάλι και το πηγούνι, ενώ διαθέτουν ένα μικρό γείσο για την προστασία από τον ήλιο, το χώμα και τη λάσπη. Σε αντίθεση με τα full face, τα off road κράνη διαθέτουν άνοιγμα στην περιοχή των ματιών με σκοπό τη χρήση ειδικών γυαλιών ή μάσκας μηχανής. Όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με μάσκα, παρέχουν εξαιρετικά υψηλή προστασία.

 

Modular/Flip up κράνη μηχανής

Τα κράνη αυτά αποτελούν την μέση λύση μεταξύ κρανών full face και jet (open face). Πρόκειται για κράνη στα οποία είτε αφαιρείται (modular κράνος), είτε κινείται όλο το μπροστινό τμήμα (flip up κράνος) μαζί με τη ζελατίνα. Είναι αρκετά ασφαλή όταν είναι κλειστά, σχεδόν όπως τα full face, και ταυτόχρονα βολικά, αφού ανάλογα με τη διαδρομή ή τη διάθεση του αναβάτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανοιχτά. Παρότι η "ανοιχτή" θέση είναι βολική για τη ζέστη, για μέγιστη ασφάλεια προτείνεται να χρησιμοποιείται κλειστό κατά την οδήγηση. Συνήθως έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα υπόλοιπα.

 

Jet (open face) κράνη μηχανής

Παρόλο που ένα jet κράνος προστατεύει το κρανίο, αφήνει το πρόσωπο ακάλυπτο, γεγονός που καθιστά πιο ευάλωτο τον αναβάτη σε περίπτωση ατυχήματος. Εκτός από "ανοιχτά" αποκαλούνται και κράνη τριών τετάρτων και σχεδιάζονται χωρίς το έξτρα κομμάτι προστασίας στο πηγούνι.

 

Επισκεφθείτε μας και επιλέξτε από την μεγάλη γκάμα από κράνη μοτοσυκλέτας που διαθέτουμε! Για ασφάλεια και άνεση κάθε αναβάτη, μόνο στην Battery Club!

Σχολιαστε