Χρήσιμες συμβουλές για να φρενάρετε σωστά!

Δημοσιευθηκε απο editor 15/10/2019 0 Σχολια Ανταλλακτικά & Αναλώσιμα AUTO-MOTO,

Το φρενάρισμα είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς τομείς στην οδήγηση, αφού έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια μας, ενώ το σύστημα πέδησης, τα γνωστά όλων μας φρένα, αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματα του αυτοκινήτου. Ο οδηγός οφείλει να χρησιμοποιεί σωστά και να συντηρεί σε καλή κατάσταση τα φρένα του αυτοκινήτου, για να είναι ασφαλής κατά την οδήγηση και να αποφύγει μέχρι και τα πιο δυσάρεστα τροχαία δυστυχήματα.

 

Πώς να φρενάρετε πιο αποτελεσματικά

 

Το Battery Club σας βοηθάει με μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε όλοι μας να γνωρίζουμε, ώστε να φρενάρουμε πιο αποτελεσματικά. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι ενέργειες που μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που φρενάρουμε.

 

 • Πρέπει πάντοτε να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να αποφεύγουμε να φρενάρουμε την τελευταία στιγμή, εκτός βέβαια από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

 

 • Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο είναι να φρενάρουμε εγκαίρως και ήρεμα και να πατάμε σταδιακά όλο και περισσότερο το φρένο.

 

 • Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών ΑΒS, το οποίο αντιλαμβάνεται τον τροχό που περιστρέφεται πολύ αργά σε σχέση με την ταχύτητα του αυτοκινήτου και μειώνει την πίεση των φρένων σε αυτόν. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα ABS, πρέπει να κρατάμε το πεντάλ του φρένου συνεχώς πατημένο με σχετική δύναμη. Σε καμία περίπτωση δεν πατάμε το φρένο και το αφήνουμε.

 

 • Αλλάζουμε συχνότερα τα τακάκια, όταν οδηγούμε στην πόλη ή κάνουμε σπορ οδήγηση, πριν ανάψει η σχετική λυχνία στον πίνακα οργάνων.

 

 • Σε περίπτωση κινδύνου, φρενάρουμε αμέσως, προσπαθώντας να αποφύγουμε το μπλοκάρισμα των τροχών, γιατί μπορεί να χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

 

 • Μειώνουμε την ταχύτητα και μεγαλώνουμε τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνετε το πόδι συνέχεια πάνω στο πεντάλ του φρένου, αλλά να φρενάρετε διακεκομμένα.

 

 • Αν ντεραπάρει το αυτοκίνητο, σε περίπτωση που φρενάρουμε απότομα, απομακρύνουμε το πόδι από το φρένο και γυρίζουμε το τιμόνι προς την κατεύθυνση της ολίσθησης.

 

 • Όταν οδηγούμε σε κατηφορικό δρόμο, μειώνουμε την ταχύτητα και επιλέγουμε μικρότερη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, γιατί στις κατηφόρες τα φρένα επιβαρύνονται και θερμαίνονται γρήγορα.

 

 • Όταν οι δίσκοι των φρένων είναι υγροί (δηλαδή σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, όταν περνάμε μέσα από νερά, μετά το πλύσιμο του αυτοκινήτου), πρέπει να πατήσουμε πρώτα τα φρένα για αν στεγνώσουν. Σε ορισμένα μοντέλα η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα.

 

 • Πρέπει να αλλάζουμε τα υγρά των φρένων κάθε 2 χρόνια και προχωρούμε σε έλεγχο της στάθμης υγρού φρένων στο σχετικό δοχείο τακτικά.

 

 • Όταν τα φρένα είναι ζεστά, δεν περνάμε με φόρα μέσα από λιμνάζοντα νερά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να στραβώσουν οι δίσκοι.

 

 • Δεν πρέπει να τοποθετούμε πρόσθετα σπόϊλερ που δεν ανήκουν στον εργοστασιακό εξοπλισμό στον μπροστινό προφυλακτήρα, γιατί έτσι εμποδίζεται η ροή του αέρα προς τα φρένα και μπορεί να υπερθερμανθούν.

 

 • Τα καινούργια τακάκια ή οι δίσκοι πρέπει να διανύσουν τα πρώτα χιλιόμετρα, για να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση.

 

Έχοντας κατά νου τις άνω συμβουλές μας, επισκεφθείτε το Battery Club, όπου θα βρείτε επιλεγμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτου - moto σε απίστευτες τιμές: σετ τακάκια για κάθε μάρκα και μοντέλο της αγοράς, από τους πιο αξιόπιστους κατασκευαστές και σε ασύγκριτες τιμές, λιπαντικά, υγρά φρένων, αντιψυκτικά κ.α. για κάθε ανάγκη και εφαρμογή για να προστατεύσετε και να συντηρήσετε το σύστημα πέδησης του οχήματός σας και όχι μόνο.

 

Πηγή: directplus.gr

Σχολιαστε