Power Bank – γιατί χρειάζομαι αυτό το νέο δημοφιλές gadget και πως λειτουργεί;

Δημοσιευθηκε απο editor 30/04/2019 0 Σχολια Μπαταρίες,Αξεσουάρ AUTO-MOTO,

Σίγουρα σας έχει συμβεί, κατά τη διάρκεια μιας γεμάτης μέρας έξω απ’ το σπίτι ή το γραφείο σας και με δεδομένη τη συχνή χρήση του smartphone σας, του tablet σας ή όποιας άλλης φορητής συσκευής που έχετε μαζί σας, κάποια στιγμή αυτή να σας ειδοποιήσει πως τελειώνει η μπαταρία της. Εκεί είναι που εσείς «κάνετε κράτει» έτσι ώστε η μπαταρία να αντέξει μέχρι να ξαναγυρίσετε αργότερα στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Με ένα power bank όμως, απλά θα τα συνδέατε μεταξύ τους και μέσα σε ένα μισαωράκι θα είχατε και πάλι επαρκή μπαταρία για να την χρησιμοποιείτε άφοβα μέχρι τελικής πτώσεως.

 

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα power banks και σίγουρα ξέρετε περίπου τι είναι αυτό το μικρό χρήσιμο gadget που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τελευταία.

 

Για όσους θέλουν να εφοδιαστούν με ένα power bank, η Battery Club σας παρουσιάζει σήμερα λεπτομερώς τι είναι και πως λειτουργεί, έτσι ώστε το power bank που θα αγοράσετε να καλύψει όλες τις ανάγκες σας.

 

Μπαταρία φορτισμένη on the go

 

Τα power banks είναι μικροί φορητοί φορτιστές (συνήθως στο μέγεθος του κινητού) που σας επιτρέπουν να φορτίζετε το κινητό σας εν κινήσει. Συνήθως έχουν ένα minimum 2 θυρών, μία για να φορτίζει το κινητό και μία για να φορτίζει το ίδιο το power bank.

Υπάρχουν και power banks τα οποία διαθέτουν 2 εξόδους USB για να μπορείτε να φορτίζετε δυο συσκευές ταυτόχρονα. Υπάρχουν, επίσης, μοντέλα με κύκλωμα διακοπής ρεύματος σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, κύκλωμα υπερφόρτισης που διακόπτει τη φόρτιση όταν φτάσει το 100%, φακό, αλλά και σύστημα εκκίνησης μπαταρίας αυτοκινήτου. Τέλος, ορισμένα μοντέλα είναι επενδεδυμένα με μικρά πάνελ συλλέγοντας έτσι και ηλιακή ενέργεια, πέραν της ηλεκτρικής.

 

Με ένα power bank, όποια και να είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, έχετε μια εφεδρική μπαταρία μαζί σας, η οποία λειτουργεί ακριβώς σαν μια τράπεζα που αποθηκεύει ενέργεια και σας επιτρέπει να «γλιτώσετε» τη συσκευή σας από την αναπόφευκτη απενεργοποίηση, χωρίς να χρειαστείτε ούτε πρίζα, ούτε φορτιστή.

 

Το power bank δεν διαθέτει software, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν είναι συμβατό με το smartphone σας. Στην πλειοψηφία τους, τα power banks είναι συμβατά σχεδόν μια οποιαδήποτε συσκευή δέχεται καλώδιο USB: φωτογραφικές μηχανές, φορητά ηχεία, συστήματα GPS, Mp3 players, smartphones, tablets.

 

Υπάρχουν διάφορα είδη power banks ανάλογα με τη μπαταρία που χρησιμοποιούν, παλαιότερης ή νέας τεχνολογίας. Οι μπαταρίες λιθίου, Li –Polymer & Li-Ion battery είναι, γενικά, πιο αποδοτικές.

 

Τι να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε ένα power bank

 

Η γενική αρχή λειτουργίας των power banks μπορεί να είναι η ίδια για όλα τα μοντέλα, ωστόσο οι επιδόσεις τους διαφέρουν και, όπως και με κάθε προϊόν τεχνολογίας, έτσι κι εδώ ισχύει το αξίωμα «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Η χωρητικότητα και η φορητότητα είναι οι βασικότεροι παράγοντες που καλό είναι να λάβετε υπόψη σας όταν θέλετε να εφοδιαστείτε με ένα power bank.

 

Χωρητικότητα

 

Εάν ο κατασκευαστής δεν το αναφέρει ρητώς διαφορετικά, να περιμένετε πως θα επιτευχθεί το 70% της αποδοτικότητας. Π.χ. ένα power bank 10000 mAh μπορεί να αποδώσει 7000 mAh. Μερικά από τα καλύτερα power banks της αγοράς αποδίδουν το 90% της χωρητικότητάς τους. Για μια πλήρη φόρτιση ενός κινητού θα χρειαστείτε ένα power bank χωρητικότητας 1500 mAh, για δύο πλήρεις φορτίσεις, ένα power banks χωρητικότητα 5200 mAh και για 4 πλήρεις φορτίσεις, ένα power bank 10.000 mAh.

 

Για να υπολογίσετε πόσες φορές ένα power bank θα φορτίσει μία συσκευή σας (mp3 player, smartphone, tablet, κάμερα, φωτογραφική, laptop, αυτοκίνητο, οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί σε micro USB/USB θύρα τέλος πάντων), αρκεί να γνωρίζετε τη χωρητικότητα της μπαταρίας του. Αν είναι π.χ. στα 2.000 mAh την ώρα που το power bank σας παίζει στα 2.200 mAh, τότε μπορείτε να υπολογίζετε οριακά σε μία φόρτιση.

 

Σε γενικές γραμμές, να έχετε κατά νου ότι όσο πιο πολλά mAh, τόσο περισσότερες φορτίσεις αλλά και τόσο πιο βαρύ και ογκώδες το power bank και τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος φόρτισης. Αντίθετα, όσο λιγότερα mAh, τόσο λιγότερες φορτίσεις, αλλά τόσο πιο ελαφρύ και εύκολο στη μεταφορά και στο χρόνο φόρτισης.

 

Φορητότητα

 

Ορισμένα power banks είναι μικρά και ελαφριά τόσο ώστε να γλιστρήσουν σε μια τσέπη. Κάποια άλλα έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και θα χρειαστούν μια τσάντα για μεταφορά. Δώστε μεγάλη σημασία στο βάρος και αποφύγετε τα ογκώδη power banks, αν σκοπεύετε να τα μεταφέρετε μαζί σας κάθε ημέρα και όχι μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Κύκλοι φόρτισης

 

Μπορείτε να φορτίζετε το smartphone σας από ένα power bank καθημερινά για 1,5 χρόνο, μέχρι να χάσει την ικανότητά του να φορτίζει. Αυτό σημαίνει περίπου 500 κύκλους φόρτισης κατά μέσο όρο. Τα ακριβότερα power banks μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και τα φθηνότερα και μικρότερα ίσως και λιγότερο. Αν δεν κάνετε καθημερινή χρήση, το power bank θα λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα πάνω από 18 μήνες. Η ζωή ενός power bank μπορεί να μειωθεί επίσης αν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. στο αυτοκίνητο).

 

Φόρτιση σε 5 λεπτά;

 

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησαν διάφορες ειδήσεις για κάποια power banks που φορτίζουν σε 5 λεπτά. Οι τίτλοι είναι σωστοί αλλά συγχρόνως παραπλανητικοί. Η αλήθεια είναι ότι τα ίδια τα power banks κάνουν refill τη δική τους μπαταρία σε πέντε λεπτά, ώστε να είναι σε θέση να φορτίσουν την μπαταρία του smartphone.

 

Στο Battery Club σας δίνουμε όλες τις λύσεις, έτσι ώστε οι φορητές σας συσκευές να μην παραδώσουν πνεύμα ποτέ. Ελάτε στο κατάστημά μας να επιλέξουμε μαζί το power bank που σας ταιριάζει, από την πλούσια ποικιλία που προσφέρει το Battery Club.

 

Πηγή: ired, popaganda.gr

Σχολιαστε