Φίλτρα αέρα αυτοκινήτων: αληθινοί πνεύμονες για τον κινητήρα

Δημοσιευθηκε απο editor 13/10/2020 0 Σχολια Ανταλλακτικά & Αναλώσιμα AUTO-MOTO,

Βελτιώστε την απόδοση του κινητήρα με τον κατάλληλο φίλτρο αέρα! Όπως ακριβώς ένας ζωντανός οργανισμός, έτσι κι ο κινητήρας πρέπει να μπορεί να αναπνέει με ευκολία καθαρό αέρα. Υπεύθυνο για αυτό είναι το φίλτρο αέρα, ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα του οχήματος.

 

Όπως αναφέρει και το όνομά του, το φίλτρο αέρα σταματάει τις ακαθαρσίες του αέρα που απορροφώνται από τον κινητήρα – φιλτράρει - και βοηθάει στη διατήρηση της κατάλληλης ισχύος του κινητήρα, της ροπής και της χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου.

 

Καθαρός αέρας σημαίνει καλύτερη καύση

 

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, ο αέρας πρέπει να καθαρίζεται πριν αναρροφηθεί στην δεξαμενή εισαγωγής αέρα του κινητήρα και στους θαλάμους καύσης.

 

Όσο πιο καθαρό είναι το φίλτρο αέρα, τόσο καλύτερη θα είναι η καύση, αφού ο κινητήρας θα λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα αέρα που θα αναμειχθεί με το καύσιμο, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη απόδοση.

 

Τρόπος λειτουργίας

 

Ένα φίλτρο αέρα αποτελείται από μια ή περισσότερες στρώσεις ως σουρωτήρια που συγκρατούν διαφορετικά σωματίδια και ρύπους σε κάθε επίπεδο φιλτραρίσματος. Όταν ένας κινητήρας λειτουργεί ρουφάει αέρα, ο οποίος, όπως αναφέραμε, είναι απαραίτητος για την καύση. Το φίλτρο αέρα είναι τοποθετημένο στην αρχή της εισαγωγής του κινητήρα. Στόχος του φίλτρου αέρα είναι να παραδώσει στον κινητήρα όσο το δυνατόν πιο καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από αιωρούμενα σωματίδια, χωρίς όμως να περιορίζει σημαντικά τη ροή του και άρα την απόδοση του κινητήρα. Είναι λοιπόν κατανοητό το γιατί το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται τακτικά ή να αντικαθιστάται.

 

Συνήθως, η αλλαγή του γίνεται μια φορά το χρόνο, όμως πάντα εξαρτάται από τις συνθήκες που κινείται το αυτοκίνητο. Ένα φίλτρο μπουκωμένο μειώνει την ποσότητα αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα με αποτέλεσμα να πέφτει και η απόδοσή του.

 

 

Είδη φίλτρων αέρα / υλικά

 

Υπάρχουν τα χάρτινα φίλτρα που είναι οικονομικά και αποτελεσματικά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που τα χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα παραγωγής, αν και δεν έχουν την μέγιστη απόδοση και δεν καθαρίζονται.


Άλλη κατηγορία φίλτρων είναι τα φίλτρα γάζας που είναι τα πιο κοινά aftermarket φίλτρα. Φιλτράρουν καλύτερα τον εισερχόμενο αέρα και επιτρέπουν την καλύτερη ροή του. Παράλληλα έχουν την δυνατότητα καθαρισμού και μπορείς να τα ψεκάσεις με ένα ειδικό λάδι για να λειτουργήσουν και πάλι σωστά.


Τα φίλτρα από αφρώδες υλικό επιτρέπουν την εισαγωγή πολύ περισσότερου αέρα σε σχέση με το μέγεθός του σε σχέση με άλλα φίλτρα ίδιου μεγέθους αλλά το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν φιλτράρουν τόσο αποδοτικά τον αέρα, λόγω των μεγάλων κενών που υπάρχουν ανάμεσα στον αφρό.


Τέλος υπάρχουν και τα συρμάτινα φίλτρα που επιτρέπουν σαν τα αφρώδη φίλτρα μεγάλες ποσότητες αέρα αλλά δεν είναι τόσο αποδοτικά στην συγκράτηση σωματιδίων. Από την άλλη όμως είναι απλά και εύκολα στο καθάρισμα τους.

 

Χωρίς φίλτρο τι γίνεται

 

Αυτό είναι κάτι που πολλοί μπορεί να έχουν αναρωτηθεί, αλλά δεν αποπειράθηκαν ποτέ να δοκιμάσουν. Και πολύ καλά έκαναν γιατί, στη χειρότερη περίπτωση κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή του κινητήρα. Χωρίς φίλτρο αέρα ο ρόλος του να απομακρυνθούν οι ακαθαρσίες από τον κινητήρα, περνάει στο λάδι. Όμως, το λιπαντικό δεν έχει κατασκευαστεί για αυτό το λόγο, οπότε θα έχανε σύντομα την αποτελεσματικότητά του και η φθορά του κινητήρα θα ήταν έντονη. Χωρίς το φίλτρο αέρα, όλα τα μικροσωματίδια και η σκόνη θα εισέρχονταν ανενόχλητα στον κινητήρα και εύκολα θα μπορούσαν να τον βουλώσουν, προκαλώντας κακή απόδοση και ενδεχομένως συντόμευση της ζωής του αυτοκινήτου. Τα ξένα σωματίδια δρουν ως λειαντικά στα μεταλλικά μέρη ενός κινητήρα  και καταστρέφουν τα ρουλεμάν του κινητήρα, τους δακτυλίους του εμβόλου και τους κυλίνδρους.

 

Εάν ψάχνετε φίλτρο αέρος αυτοκινήτου στην απόλυτη σχέση τιμής, ποιότητας και απόδοσης, το Battery Club είναι εδώ για εσάς. Θα δώσουμε ανάσες στον κινητήρα σας με την μεγαλύτερη ποικιλία στα φίλτρα αέρα από τους καλύτερους κατασκευαστές.

Σχολιαστε