Ασφαλής οδήγηση μοτοσυκλέτας το χειμώνα!

Δημοσιευθηκε απο editor 09/01/2019 0 Σχολια Συμβουλές και tips,

Ο χειμώνας δεν λέει να φύγει, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε την μοτοσυκλέτα, το scooter ή το παπί σας. Με τις απλές συμβουλές του Battery Club το κρύο, η βροχή και οι υπόλοιπες χειμωνιάτικες συνθήκες μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς για δίτροχη μετακίνηση όλο το χρόνο!

 
1. Προσοχή στη διάβρωση


Ένας από τους κύριους κινδύνους της οδήγησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι η διάβρωση και το αποτέλεσμα που αυτή έχει στην εμφάνιση, την αξία, την απόδοση και τη μακροζωία της μηχανής σας. Αποτρέψτε το νερό και τη βρωμιά αλάτων/δρόμου να φτάσει κάθε γωνιά της μηχανής σας χρησιμοποιώντας προστατευτικά προϊόντα φραγμού. Ειδικοί ψεκαστήρες/διαλύματα εφαρμογής με βούρτσα, και λιπαντικά μοτό, θα σας βοηθήσουν παρότι ίσως δεν είναι και τόσο φθηνά, αλλά λειτουργούν καλά. Μια πιο καθημερινή αλλά εξίσου αποτελεσματική προσέγγιση είναι η χρήση γράσου ή για την επικάλυψη των εξαρτημάτων του σασί, το οποίο βέβαια είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. 

 

2. Προσοχή στην συμπεριφορά μας

 

Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και θεωρούμε ότι κανείς δεν μας βλέπει στον δρόμο, λόγω και της βροχής. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να χρησιμοποιούμε και την μεγάλη σκάλα των φώτων μας όταν βρέχει. Κοιτάζουμε πάντα μακριά ανιχνεύοντας όλη την περιοχή μπροστά μας και έχουμε στον νου μας για λακκούβες που μπορεί να έχουν καλυφθεί από νερό και να μας κρύβονται. Αποφεύγουμε να κινούμαστε πάνω σε βρεγμένες λευκές λωρίδες καθώς γλιστράνε σχεδόν όπως ο πάγος. Το ίδιο ισχύει για τις γραμμές του τρένου και τα καπάκια των υπονόμων.


3. Προστατεύστε τις ηλεκτρικές συνδέσεις


Τα σύγχρονα ηλεκτρικά εξαρτήματα των μοτοσικλετών είναι αρκετά ανθεκτικά, αλλά δεν είναι ακόμα 100% αδιάβροχα. Χρησιμοποιήστε ειδικά αξεσουάρ μηχανής που θα βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα με είδη μοτοσικλέτας & αναβάτη, όπως ένα διηλεκτρικό γράσο ή ένα ποιοτικό σπρέι απομάκρυνσης νερού σε οποιαδήποτε σύνδεση, ακροδέκτη βλήματος, βύσμα ή σημείο γείωσης που μπορείτε να έχετε πρόσβαση. Μην ξεχάσετε επίσης να προστατεύσετε τα ευάλωτα ηλεκτρικά εξαρτήματα – το κιβώτιο ταχυτήτων μπορεί να υποφέρει από την είσοδο νερού και οι διακόπτες φώτων πλαγίου σταντ/φρένων είναι απλά και φτηνά κατασκευασμένα εξαρτήματα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πονοκέφαλο σε περίπτωση που δυσλειτουργήσουν μια κρύα, σκοτεινή νύχτα.

 

4. Μην παραμελήσετε τη λίπανση


Η λίπανση της μοτοσικλέτας σας είναι ακόμα πιο σημαντική κατά τους χειμερινούς μήνες. Το λίπος και άλλα προϊόντα δεν λειτουργούν μόνο ως φράγματα για το νερό, αλλά διασφαλίζουν ότι όλα λειτουργούν με ασφάλεια - τα σημεία περιστροφής που δεν έχουν λιπανθεί εμποδίζουν τον καλό έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια κυκλοφορούν ελεύθερα, καθαρίστε και λιπάνετε με ειδικά λιπαντικά μοτοσικλέτας ελαφρά τις αρθρώσεις, και λαδώστε οποιεσδήποτε ροδέλες οι αρθρώσεις στα σημεία ελέγχου των ποδιών. Διεισδύοντας πιο βαθιά, τα ρουλεμάν βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο το χειμώνα και κατά το απλό πλύσιμο. Ελέγξτε εσείς οι ίδιοι τα σφραγίσματα και τις αρθρώσεις, αντικαταστήστε ό,τι χρειάζεται, ή λιπάνετε για να εξασφαλίσετε τη συνεχή βέλτιστη λειτουργία.

 

5. Κατάλληλος εξοπλισμός

 

Επιλέγετε πάντα τον σωστό εξοπλισμό ασφάλειας για την κίνησή σας τον χειμώνα. Εκτός από το αδιάβροχο, αδιάβροχο πρέπει να είναι και το μπουφάν και ακόμη καλύτερα αν είναι και το παντελόνι. Τα γάντια θα πρέπει να έχουν επίσης αδιαβροχοποίηση και θερμομόνωση όπως και τα παπούτσια μας. Στην αγορά υπάρχουν πολλές προτάσεις. Τέλος, φοράμε μαντήλι στο λαιμό, τα λεγόμενα tubes, για να κόβεται το κρύο που μπορεί να φτάσει στον κορμό μας.

 

Τα αδιάβροχα για δίτροχο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού που πρέπει να έχει ο αναβάτης μαζί του το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Είναι μικρά σε μέγεθος και αποθηκεύονται εύκολα ακόμη και κάτω από τη σέλα της μοτοσυκλέτας. Είναι πάντα εκεί και τα φοράτε με την πρώτη υποψία βροχής. Προστατεύουν από το νερό, προστατεύουν και από το κρύο και κρατάνε καθαρό τον εξοπλισμό σας από τα βρώμικα νερά το δρόμου. Το σετ δύο κομματιών (σακάκι-παντελόνια) είναι πολύ πιο πρακτικό από το ολόσωμο.

 

Αν ο εξοπλισμός μας βραχεί δεν τον βάζουμε επάνω σε καλοριφέρ και δεν τον αφήνουμε στον ήλιο. Τον αφήνουμε να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου για να μην χαλάσουν οι προστατευτικές μεμβράνες αδιαβροχοποίησης και για να μην κάνουμε ζημιά στο δέρμα, αν φοράμε δερμάτινο μπουφάν ή παντελόνι.


6. Προσοχή στο φρενάρισμα και στις “παγίδες”


Μπορεί να μην φρενάρετε τόσο σκληρά όσο θα φρενάρατε σε μια γρήγορη καλοκαιρινή διαδρομή, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχετε φρένα που να λειτουργούν άριστα όταν υπάρχει μικρότερη πρόσφυση και το επίπεδο κινδύνου αυξάνεται. Η παράλειψη χρήσης του υγρού των φρένων, θα επιτρέπει στις δαγκάνες φρένων να λερωθούν, να κολλήσουν, να καταστραφούν και σε συνδυασμό με φαγωμένα μαξιλαράκια, θα σας δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Οι σύγχρονες δαγκάνες πολλαπλών εμβόλων έχουν αρκετή ισχύ για να κλειδώνουν τους τροχούς, ακόμη και όταν υποφέρουν από χαμηλές επιδόσεις. Τοποθετήστε τα σωστά και διατηρήστε τα στη θέση τους.

 

Ο χαμηλότερος συντελεστής τριβής του βρεγμένου οδοστρώματος μας οδηγεί και εμάς να ρυθμίσουμε ανάλογα την συμπεριφορά μας στο δρόμο. Γι αυτό και θα πρέπει να μειώσουμε αισθητά την ταχύτητα κίνησης, αλλά και να διπλασιάσουμε την απόσταση που κρατάμε από το προπορευόμενο όχημα.

 

7. Απαραίτητη ζελατίνα για ορατότητα

 

Για να βλέπουμε καλά το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι απαραίτητη η χρήση ζελατίνας με αντιθαμβωτική επίστρωση ή ζελατίνα που μπορεί να εξοπλιστεί με δεύτερη αντιθαμβωτική ζελατίνα. Τις έχουμε πάντα και τις δύο καθαρές (την βασική και την δευτερεύουσα).

 

Θυμηθείτε τις συμβουλές μας και ο χειμώνας σε δύο τροχούς θα περάσει με ασφάλεια, χωρίς αλλοιώσεις και προβλήματα!

 

Πηγή: toofast.gr, newsauto.gr

Σχολιαστε