Βασικοί κανόνες για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι και στον πάγο

Δημοσιευθηκε απο editor 16/12/2019 0 Σχολια Αξεσουάρ AUTO-MOTO,Ανταλλακτικά & Αναλώσιμα AUTO-MOTO,

Δεκέμβριος. Ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου και ο πρώτος μήνας του χειμώνα. Ο μήνας των γιορτών, των Χριστουγεννιάτικων αδειών και -βοηθούντος του καιρού- των πρώτων χειμερινών εξορμήσεων.

 

Έχουμε μιλήσει για την οδήγηση υπό βροχή, αλλά ο χειμώνας είναι ήδη εδώ, με τις προγνώσεις της Ε.Μ.Υ. να κάνουν λόγο για χιόνια μέχρι και στην Αττική! Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δρόμοι σκεπασμένοι με χιόνι, ομίχλη, έντονη βροχή, χιονόνερο ή ακόμη και χιονόπτωση σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου δοκιμάζουν τις αντοχές όλων μας. Λόγω της κακοκαιρίας, οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουμε βασικές αρχές για ασφαλή οδήγηση σε τέτοιες συνθήκες, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα. 

 

Και επειδή πολλοί από εμάς πρόκειται να περάσουμε την περίοδο των εορτών σε κάποιο χειμερινό προορισμό, στο χωριό ή σε πόλεις όπου χιονίζει αρκετά, ελάτε να δούμε μαζί μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη στο δρόμο, τις χειμωνιάτικες ημέρες και νύχτες.

 

Αν διατηρούμε το αυτοκίνητό μας σε καλή κατάσταση, συντηρώντας το σωστά και προσαρμόσουμε την οδηγική μας συμπεριφορά στην κατάσταση του δρόμου και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.

 

Στο Battery Club θα βρείτε αλυσίδες χιονιού και χιονοκουβέρτες από επιλεγμένους κατασκευαστές, αντιψυκτικά υγρά και ότι άλλο αξεσουάρ χρειαστείτε για να είστε σίγουροι κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

 

Ελέγχουμε συχνά την κατάσταση της μπαταρίας μας

 

Η μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 3-4 χρόνια. Αν είναι ανοιχτού τύπου, μπορούμε να ελέγχουμε την στάθμη των υγρών της ενώ αν είναι κλειστού τύπου μπορούμε να διαπιστώσουμε την κατάστασή της, μετρώντας την σε κάποιο ηλεκτρολογείο ή στο συνεργείο μας. Αν διαπιστώσουμε ότι θέτει τον κινητήρα σε λειτουργία με δυσκολία, μάλλον ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσουμε.

 

Φροντίζουμε ώστε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας να έχουν την σωστή πίεση

 

Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και ανασφαλή οδική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε περιπτώσεις κακοκαιρίας. Τα ελαστικά δεν θα πρέπει να είναι φθαρμένα, καθώς η ύπαρξη του σωστού βάθους στις αυλακώσεις του πέλματός τους εξασφαλίζει την έγκαιρη και αποτελεσματική απομάκρυνση του χιονιού αλλά και του νερού της βροχής.

 

Για οδηγούς που ζουν σε περιοχές με συχνά, έντονα καιρικά φαινόμενα και πολύμηνη κακοκαιρία, η χρήση χειμερινών ελαστικών αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή. Φέροντας τα διακριτικά M+S (Mud+Snow) διαφοροποιούν θεαματικά προς το καλύτερο την συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε αντίξοες συνθήκες, εξαλείφοντας παράλληλα και το φαινόμενο του σπιναρίσματος.Η συμβολή τους στην ασφαλέστερη κίνησή μας, αναγνωρίζεται σε χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης και από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες πέτυχαν να επιβάλλουν δια Νόμου την χρήση τους προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα. Η χρήση τους ωστόσο δεν καταργεί την τοποθέτηση αλυσίδων σε εξαιρετικές συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού ενώ απαιτεί συμβιβασμούς στον τομέα των επιδόσεων σε στεγνό οδόστρωμα.Αν το παρμπρίζ και τα παράθυρα του αυτοκινήτου «παγώσουν», χρησιμοποιούμε αποψυκτικό σπρέι και ειδική ξύστρα για να καθαρίσουμε τον πάγο και το χιόνι. Αποφεύγουμε εντελώς το ζεστό νερό και οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο για τον καθαρισμό τους. Για να αποφύγουμε επίσης την καταστροφή των μάκτρων των υαλοκαθαριστήρων, του αφήνουμε σε όρθια θέση όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο.

 

Προσθέτουμε αντιψυκτικό υγρό στο δοχείο με το υγρό καθαρισμού τζαμιών

 

Μετά χρησιμοποιούμε προληπτικά το σύστημα καθαρισμού τζαμιών ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το αντιψυκτικό κυκλοφορεί στα σωληνάκια. Έτσι μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ακόμη και αν η θερμοκρασία φτάσει τους -20 βαθμούς Κελσίου.

 

Βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα φώτα του αυτοκινήτου μας λειτουργούν κανονικά

 

και η δέσμη των μπροστινών είναι ρυθμισμένη στο σωστό ύψος. Για να μας βλέπουν καλύτερα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες χρησιμοποιούμε τα alarm και όχι τα φώτα ομίχλης, που ενδείκνυνται μόνο για οδήγηση σε περιοχές με ομίχλη.

 

Ξεχνάμε το ζέσταμα του κινητήρα

 

Τα σύγχρονα μοτέρ δεν έχουν ανάγκη τη συγκεκριμένη διαδικασία. Απλώς αποφεύγουμε να πιέσουμε τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων στα πρώτα χιλιόμετρα που θα διανύσουμε. Αν έχουμε σταθμεύσει σε περιοχή με πολύ χιόνι, καθαρίζουμε τον χώρο μπροστά από τους τροχούς και ξεκινάμε "γλυκά", χωρίς απότομες επιταχύνσεις. 

 

Δεν υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας ή τις δυνατότητες του αυτοκινήτου μας, ακόμη και αν αυτό διαθέτει σύστημα τετρακίνησης. Κινούμαστε με χαμηλές ταχύτητες διότι ό,τι και αν οδηγούμε σε βροχή, χιόνι και πάγο οι αποστάσεις ακινητοποίησής του αυξάνονται δραματικά.

 

Οδηγούμε κρατώντας μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι συνήθως

 

Αποφεύγουμε τα απότομα φρεναρίσματα, την επιθετική οδήγηση και τις βίαιες κινήσεις στο τιμόνι. Στρίβουμε, επιταχύνουμε και επιβραδύνουμε με προσοχή, ώστε να διατηρούμε πάντα τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας.

 

Τοποθετούμε αλυσίδες στους κινητήριους τροχούς του αυτοκινήτου

 

Μπροστά για τα προσθιοκίνητα ή πίσω για τα πισωκίνητα αυτοκίνητα. Σε τετρακίνητα οχήματα τοποθετούμε τις αλυσίδες στους μπροστινούς τροχούς καθώς η τετρακίνηση δεν αποτελεί πανάκεια. Ανεξαρτήτως του τρόπου μετάδοσης της κίνησης, η τοποθέτηση αλυσίδων στους μπροστινούς τροχούς εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης. Οι αλυσίδες πρέπει να εφαρμόζουν σφιχτά πάνω στον τροχό και εμείς δεν πρέπει ποτέ να ξεφουσκώνουμε τα ελαστικά για να τις τοποθετήσουμε ευκολότερα.Πέρα από τα απαραίτητα που ορίζει ο Νόμος (πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο και φαρμακείο), καλό θα είναι να έχουμε σε ένα σακίδιο στο αυτοκίνητο μια ξύστρα πάγου και ένα αποψυκτικό σπρέι για τον καθαρισμό των τζαμιών, ρευματοδότες –καλώδια με τα οποία μπορούμε να πάρουμε ρεύμα από την μπαταρία άλλου αυτοκινήτου για να εκκινήσουμε το δικό μας, φακό, γάντια εργασίας ακόμα και μια κουβέρτα αν κινούμαστε σε ορεινές διαδρομές. Απαραίτητο είναι επίσης ένα αποψυκτικό σπρέι κλειδαριών, αν οδηγούμε αυτοκίνητο χωρίς τηλεχειριζόμενες κλειδαριές. Κρίσιμη λεπτομέρεια σε αυτό: δεν κρατάμε το σπρέι μέσα στο αυτοκίνητο αλλά στο σπίτι, στο γραφείο ή οπουδήποτε εκτός αυτοκινήτου.
 

Θυμηθείτε και αυτό το χειμώνα ότι η οδήγηση υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες έχει πάντα τους δικούς της κανόνες, με τους οποίους οφείλουμε να συμμορφωθούμε για την ασφάλεια όλων μας και για να απολαύσουμε τις χειμερινές μας εξορμήσεις, την ψυχρή ομορφιά του χειμώνα και το μαγικό λευκό του πέπλο που απογειώνει την ομορφιά των ορεινών τοπίων.

 

Σας ευχόμαστε μοναδικές γιορτές με πανέμορφες και ασφαλείς διαδρομές!  

 

Πηγή: sideras.gr

Σχολιαστε