Υγρά φρένων: σύντομος οδηγός

Δημοσιευθηκε απο editor 12/11/2018 0 Σχολια Λιπαντικά κινητήρων,Ανταλλακτικά & Αναλώσιμα AUTO-MOTO,

Τα σωστά υγρά φρένων είναι κρίσιμα για την απόδοση του συστήματος πέδησης. Βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των εξαρτημάτων αυτού του σύνθετου συστήματος και πραγματοποιούν μια λειτουργία τεράστιας σημασίας. Με την άσκηση υδραυλικής πίεσης, το υγρό φρένων μεταφέρει και κατευθύνει τις δυνάμεις που προέρχονται από το πεντάλ στο σύστημα πέδησης.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα υγρά φρένων είναι ένας τύπος υδραυλικού υγρού που χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα, ελαφρά φορτηγά, μοτοσικλέτες αλλά ακόμη και σε ποδήλατα για την μεταφορά της δύναμης πίεσης από το πεντάλ του φρένου ή και του συμπλέκτη στα κυλινδράκια των φρένων ή του υδραυλικού συμπλέκτη.

 

Οι κατασκευαστές συνδυάζουν το σύστημα πέδησης και με μία σειρά επιπλέον συμπληρωματικών και βοηθητικών συστημάτων βελτίωσης της απόδοσης του συστήματος όπως το ABS, το ASR, το ESP, το EBS, γι’ αυτό οι απαιτήσεις των επιδόσεων των υγρών φρένων αυξάνουν.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Τα υγρά των φρένων εκτός του ότι θα πρέπει να είναι ασυμπίεστα για να μεταφέρουν τις δυνάμεις πίεσης θα πρέπει να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες λειτουργίες οι οποίες γίνονται κάτω από πολύ υψηλές πιέσεις και πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

 

Σε ορισμένη από τον κατασκευαστή τακτική περιοδική συντήρηση, τα υγρά των φρένων απαιτούν αλλαγή και αντικατάσταση, αυτό όμως οι περισσότεροι  οδηγοί δεν το κάνουν, δεδομένου ότι η μη αντικατάστασή τους σε τυπικά φρεναρίσματα δεν δημιουργεί προβλήματα απόδοσης στο σύστημα πέδησης και ανησυχία στον χρήστη.

 

Στην περίπτωση όμως ακραίων συνθηκών καταπόνησης του συστήματος πέδησης, τα παλαιωμένα υγρά φρένων, επειδή έχουν χάσει τις ιδιότητες τους, οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις επιβράδυνσης του αυτοκινήτου. Γι’ αυτό η αλλαγή είναι απαραίτητη.

 

Τα υγρά φρένων περιέχουν υψηλής ποιότητας πρόσθετα για αντιδιαβρωτική προστασία και λίπανση για να εξασφαλίσουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αξιόπιστη λειτουργία όλων των συστημάτων των φρένων, ενώ τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι:

  • η ελάχιστη συμπιεστότητα
  • το υψηλό σημείο βρασμού
  • η αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες
  • η διατήρηση όλων των χαρακτηριστικών τους ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες
  • να είναι ελάχιστα υγροσκοπικά
  • να έχουν πολύ μικρές εσωτερικές τριβές
  • να αναμιγνύονται με άλλα υγρά της ίδιας σύστασης

 

Για να εξασφαλίζονται όλες οι παραπάνω ιδιότητες των υγρών φρένων και επειδή τα φρένα είναι ένα βασικό σύστημα ασφαλείας των οχημάτων, έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και τυποποιήσεις το ελάχιστο των οποίων τηρείται από τους κατασκευαστές των υγρών φρένων.

 

Τα υγρά φρένων που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα οχήματα έχουν το μειονέκτημα, επειδή είναι βάσης γλυκόλης - glycol, glycol ether και borate esters, ότι απορροφούν την υγρασία της ατμόσφαιρας, είναι δηλαδή υγροσκοπικά και για τον λόγο αυτό παλαιώνουν και αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους.

 

Στην περίπτωση των υγρών φρένων ακολουθούνται οι προδιαγραφές του Αμερικανικού Υπουργείου Συγκοινωνιών (DOT ή American Department of Transportation).

 

Σημείο βρασμού 

 

Εξαιτίας της ικανότητας των υγρών να απορροφούν την υγρασία έχουν θεσπιστεί δύο διαφορετικά σημεία βρασμού για δύο καταστάσεις των υγρών ανάλογα με την υγρασία που έχουν απορροφήσει.

 

  1. Το «ξηρό» σημείο βρασμού (Boiling Temperature °C) όταν το υγρό φρένων μόλις έχει ανοιχθεί από την συσκευασία του και δεν έχει απορροφήσει υγρασία.
  2. Το «υγρό» σημείο βρασμού, (Wet Boiling Point °C) το οποίο αφορά υγρό που έχει απορροφήσει 3,5% κατά βάρος νερό. Το τελευταίο νούμερο είναι η οριακή ποσότητα απορρόφησης νερού σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

 

Το νερό περνά στο κύκλωμα μέσα από την οπή αναπνοής που υπάρχει στο δοχείο αποθήκης των υγρών. Απορροφάται αμέσως από το υδραυλικό υγρό, μειώνοντας το σημείο βρασμού του. Αν το σημείο βρασμού μειωθεί σε επίπεδα τα οποία επιτυγχάνονται σε ένα φρενάρισμα, το υγρό θα βράσει, θα δημιουργηθούν φυσαλίδες στο εσωτερικό του κυκλώματος, τα υγρά λόγο της ύπαρξης των φυσαλίδων του αέρα θα γίνουν συμπιεστά και θα μειωθεί σημαντικά ο βαθμός απόδοσης του συστήματος πέδησης.

να μην προσβάλουν τα μεταλλικά και ελαστικά εξαρτήματα του συστήματος.

 

Ιξώδες

 

Ένα άλλο σημαντικό σημείο ποιότητας είναι το ιξώδες, δηλαδή η πυκνότητα του υγρού κυρίως σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι όταν ενεργοποιείται το σύστημα πέδησης στους -40°C θα πρέπει το ιξώδες να μην είναι πολύ υψηλό (παχύρευστο υγρό), με αποτέλεσμα να αντιδρά αμέσως και με ασφάλεια στην εντολή πέδησης.

 

PH

 

Το PH των υγρών φρένων θα πρέπει να είναι από 7 έως 11, ούτως ώστε να μην διαβρώνει τα διάφορα μεταλλικά και ελαστομερή μέρη του κυκλώματος που κυκλοφορεί το υγρό φρένων.

Το υπουργείο μεταφορών των ΗΠΑ η Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας (National Highway Traffic Safety Administration) όρισε τους Ομοσπονδιακούς Κανόνες Ασφαλείας Μηχανοκίνητων Οχημάτων FMVSS (Federal Motor Vehicle Safety Standards). Στο πρότυπο Ν 116, ασχολείται με τις προδιαγραφές των υγρών φρένων των οχημάτων, όπου στην συνέχεια και άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί Προτύπων (SAE, ISO, Australian Standards) εναρμόνισαν τις προδιαγραφές τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές FMVSS (απεικόνιση στον παρακάτω πίνακα). Τα πρότυπα αυτά καθορίζουν τις τιμές όλων των παραμέτρων προκείμενου τα υγρά φρένων να είναι ασφαλή και συμβατά τόσο μεταξύ τους όσο και με τα μέταλλα ή πλαστικά που έρχονται σε επαφή.

 

Μην ξεχνάτε ότι η τακτική αλλαγή των υγρών φρένων αυξάνει την οδική ασφάλεια, ενώ η σωστή επιλογή τους προσφέρει την ιδανική σχέση απόδοσης και μακροζωίας.

 

Ακόμη και τα καλύτερα υγρά φρένων έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, στην οποία λειτουργούν αποτελεσματικά. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η υγροσκοπικότητα του υγρού φρένων που απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά μέσω των σωλήνων του φρένου, αυτή η απορρόφηση αυξάνει την περιεκτικότητα του νερού που υπάρχει στο υγρό φρένων και μειώνει το σημείο βρασμού του, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό φυσαλίδων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη υπερθέρμανση του υγρού φρένων. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει αστοχία στην λειτουργία του συστήματος.

 

Για κάθε αλλαγή που θα χρειαστείτε, επιλέξτε το Battery Club! Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε υγρά φρένων από επιλεγμένους κατασκευαστές, γιατί φροντίζουμε για το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου σας!

 

Πηγή: tosynergeio.gr

Σχολιαστε