Όσα πρέπει να ξέρετε πριν επενδύσετε σε μια μπαταρία λιθίου

Δημοσιευθηκε απο editor 10/04/2021 0 Σχολια Μπαταρίες,

Είτε έχετε μηχανή, σκούτερ, ΑTV ή ακόμα και σκάφος, το σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε μια μπαταρία. Το δύσκολο είναι να διαλέξετε ποια είναι η καλύτερη για εσάς και τα χρήματά σας.

 

Όχι πολύ καιρό πριν, είχατε μόνο μία επιλογή και αυτή ήταν μια μπαταρία μολύβδου-οξέος - βασικά ένα βαρύ κουτί γεμάτο με πλάκες μολύβδου και θειικό οξύ που δημιουργεί αξιόπιστα αρκετή ισχύ για να ξεκινήσει τα πάντα από ένα σκούτερ 50cc μέχρι μια νταλίκα.

 

Αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επανάσταση στην τεχνολογία της φορητής ισχύος και τώρα το λίθιο - το ελαφρύτερο μέταλλο στο σύμπαν και αρκετά μαλακό για να κόβεται με ένα μαχαίρι - τροφοδοτεί τα πάντα, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα ηλιακά σπίτια.

 

Οι μπαταρίες με βάση το λίθιο είναι νέες και υψηλής τεχνολογίας, αλλά δεν είναι ακριβώς φθηνές σε σύγκριση με τις δοκιμασμένες και απλές μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Έτσι η ερώτηση είναι, αξίζουν τα έξτρα χρήματα;

 

Η σύντομη απάντηση: ναι, αξίζουν. Αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, έτσι διαβάστε και δείτε αν ταιριάζουν σε εσάς.

 

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τις μπαταρίες μοτοσυκλετών λιθίου

 

Έχετε ακούσει μάλλον μερικούς από τους μύθους σχετικά με τις μπαταρίες λιθίου: εκρήγνυνται αυθόρμητα, δεν λειτουργούν σε κρύο και είναι ακριβώς υπερτιμημένα γκατζετάκια που κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνουν οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος.

 

Έτσι, προτού να διαγράψετε μια μπαταρία που βασίζεται στο λίθιο, λόγω σχολίων στο διαδίκτυο, ας σας εξηγήσουμε γιατί τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια.

 

Πρώτα απ 'όλα, οι μπαταρίες λιθίου είναι γνωστό ότι παίρνουν φωτιά όταν αντιμετωπίζονται ακατάλληλα - αλλά αυτές είναι μπαταρίες λιθίου-ΙΟΝ, το είδος που βρίσκετε σε μικρές συσκευές όπως τα ασύρματα εργαλεία και τα αυτοκίνητα RC. Οι μπαταρίες μοτοσυκλετών είναι μπαταρίες LITHIUM-IRON-PHOSPATE (επίσης αναφερόμενες ως μπαταρίες LiPo ή LiFEPo) που είναι πολύ πιο χημικά σταθερές.

 

Επίσης, λειτουργούν στο κρύο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά η χημεία τους απαιτεί να ζεσταίνονται πριν από τη χρήση, κάτι που μπορεί να γίνει με την εκκίνηση τους αρκετές φορές ή με τη λειτουργία των προβολέων για λίγα λεπτά. Πραγματικά γίνονται ισχυρότερες με κάθε μιζάρισμα, καθώς η μπαταρία «ξυπνάει».

 

Αλλά είναι πραγματικά "ακριβά γκατζετάκια που κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνουν οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος;" Αν αναφέρεστε στο ξεκίνημα ενός οχήματος, τότε ναι, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά πόσο καλά το κάνουν και πόσο καιρό θα το κάνουν είναι ένα διαφορετικό θέμα εξ ολοκλήρου.

 

Τι κάνει τις μπαταρίες Λιθίου τόσο καλύτερες;

 

Διαρκούν περισσότερο. Οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος μπορούν να διαρκέσουν 500-1000 κύκλους σε βέλτιστες συνθήκες, αλλά στο πραγματικό κόσμο, οι 100-300 κύκλοι είναι πολύ πιο ρεαλιστικό νούμερο. Οι μπαταρίες λιθίου θα λειτουργήσουν 2000 κύκλους χωρίς πρόβλημα και μπορούν να φτάσουν έως και 5000 όταν αντιμετωπίζονται σωστά.

 

Κρατούν μια φόρτιση καλύτερα. Οι μπαταρίες λιθίου έχουν αξιοσημείωτα χαμηλή ταχύτητα αυτοκατανάλωσης, χάνοντας μόνο το 10% της φόρτισής τους το χρόνο. Συγκρίνετε αυτό με τις οξέως-μολύβδου, οι οποίες χάνουν περίπου το 1% της φόρτισής τους την ημέρα.

 

Φορτίζονται πιο δυνατά και περισσότερο. Οι μπαταρίες μολύβδου οξέος θεωρούνται "νεκρές" με φόρτιση 50-70% - μόλις χτυπήσουν το ποσοστό αυτό, είναι άχρηστες. Οι μπαταρίες λιθίου αποφορτίζουν την ισχύ μέχρι να αποφορτιστούν πλήρως, έτσι ώστε να δώσουν γρήγορα, ισχυρά μιζαρίσματα μέχρι να πεθάνουν.

 

Είναι εξαιρετικά ελαφριές. Εάν είστε ένας οδηγός αγώνων και προσπαθείτε να εξοικονομήσετε βάρος, απλά πρέπει να έχετε μία. Για παράδειγμα, μια μπαταρία μολύβδου από μία σπορ μοτοσυκλέτα ζυγίζει περίπου 3 κιλά, αλλά η αντικατάστασή της με λιθίου θα ζυγίζει μόνο περίπου 700 γραμμάρια - μια εντυπωσιακή εξοικονόμηση βάρους 75-80%.

 

Είναι πολύ πιο ασφαλή. Όχι μόνο δεν θα πιάσουν φωτιά, αλλά η κατασκευή "Dry Cell" μπαταριών λιθίου εξαλείφει τη χρήση δηλητηριώδους μολύβδου και επιβλαβούς θειικού οξέος. Μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και ποτέ δεν θα διαρρεύσουν οξύ.

Έτσι ναι, είναι απλά καλύτερες μπαταρίες. Δείτε τες ΕΔΩ.

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

 

Προφανώς, υπάρχει το κόστος. Οι μπαταρίες λιθίου κοστίζουν πολύ περισσότερο, σε σύγκριση με τις οξέως - μολύβδου.

 

Επιπλέον, πρέπει να φορτίζονται με ένα ειδικό φορτιστή, το οποίο φυσικά είναι πρόσθετο κόστος. Οι μπαταρίες λιθίου μπορούν να φορτιστούν με τυπικούς φορτιστές, αλλά δεν θα βαθμονομηθούν με τις ίδιες απαιτήσεις τάσης (τα φορτία των οξέων μολύβδου φτάνουν στα 12,8 βολτ, ενώ οι λιθίου χρειάζονται 13-14.) Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την επένδυσή σας είναι να χρησιμοποιήσετε έναν εξειδικευμένο φορτιστή μπαταρίας λιθίου.

 

Εάν όμως έχετε πολλά αξεσουάρ (όπως συναγερμοί) τότε η μπαταρία λιθίου καταπονείται περισσότερο και είναι καλύτερο να παραμείνετε στις μπαταρίες μολύβδου-οξέος.

 

Τέλος, εάν ταξιδέψετε σε κρύο, θα λειτουργήσει μια μπαταρία λιθίου, αλλά μπορεί να σας ενοχλήσει η διαδικασία προθέρμανσης.

 

Και επειδή σε ό, τι παρέχουμε, πρωταρχικής σημασίας και κύριο μέλημά μας είναι η υψηλή ποιότητα και η αριστεία, στο Battery Club θα βρείτε – στις καλύτερες τιμές της αγοράς – μπαταρίες λιθίου που φροντίζουν τις ανάγκες των πιο σύγχρονων μοτοσυκλετών, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και περισσότερη δύναμη από την πρώτη στιγμή!  

Σχολιαστε