Τι είναι οι μπαταρίες VRLA;

Δημοσιευθηκε απο editor 04/12/2020 0 Σχολια Μπαταρίες,

Έχετε σίγουρα ακούσει τον όρο «μπαταρία μολύβδου οξέος ρυθμιζόμενη με βαλβίδες». Αυτή είναι άλλωστε η απόδοση στα Ελληνικά του όρου «Valve Regulated Lead Acid» ή αλλιώς VRLA. Αν έχετε αναρωτηθεί και με ποια τεχνολογία είναι κατασκευασμένες αυτού του είδους μπαταρίες, ιδού οι απαντήσεις:

 

Λόγω των εσωτερικών βαλβίδων που έχουν, οι μπαταρίες VRLA υγροποιούν τα παραγόμενα αέρια που δημιουργούνται στο εσωτερικό τους και τα επιστρέφουν στον ηλεκτρολύτη. Η συγκεκριμένη διαδικασία τους δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αντοχή σε κύκλους φόρτισης - εκφόρτισης.

 

Οι μπαταρίες μολύβδου VRLA κατατάσσονται σε 2 κατηγορίες, AGM και GEL, ανάλογα με την τεχνολογία κατασκευής τους. Πιο συγκεκριμένα:

 

Οι μπαταρίες VRLA τεχνολογίας AGM συναντώνται ευρέως, καλύπτοντας τόσο τις απλές όσο και τις άκρως απαιτητικές ανάγκες μας. Ενδεικτικά, τις βρίσκουμε σε εφαρμογές εκκίνησης, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, φωτοβολταϊκά, συναγερμούς, ηλεκτροκίνητα παιχνίδια, ηλεκτρικά ποδήλατα, αναπηρικά καροτσάκια, ταμειακές μηχανές, σκουπάκια, ιατρικά μηχανήματα και εγκαταστάσεις, κ.α.. Εκτός από τη χρήση ασβεστίου σε όλες τις πλάκες, ανάμεσα στις πλάκες τέτοιου είδους μπαταριών υπάρχουν και ειδικοί διαχωριστές από υαλονήματα που λειτουργούν σαν σφουγγάρι και συγκρατούν το οξύ, αποτρέποντας την διάβρωση ακόμη περισσότερο. Έτσι έχουμε εξαιρετικά δυνατές μπαταρίες με μεγάλη αντοχή, υψηλές εντάσεις ρεύματος, μεγάλη αξιοπιστία και διάρκεια ζωής.

 

Τύποι μπαταριών μολύβδου VRLA τεχνολογίας AGM

 

  • βαθιάς εκφόρτισης, με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, όπου το πάχος του μολύβδου είναι μεγαλύτερο και μπορούν να ανακτήσουν όλη τη χωρητικότητα τους ακόμη και σε περιπτώσεις υπερεκφόρτισης. Εάν λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότερες μπαταρίες, αν εκφορτιστούν περισσότερο από 50%, δεν μπορούν να ανακτήσουν το 100% της χωρητικότητας τους, οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης ανακτούν πλήρως όλη τη χωρητικότητά τους, σημαντικός παράγοντας για βαριές και απαιτητικές εφαρμογές.
  • υψηλής εκφόρτισης που μπορούν να αποδώσουν όλη τη χωρητικότητα τους 4 φορές γρηγορότερα από τις άλλες τεχνολογίες. Αυτό χρειάζεται σε εφαρμογές ηλεκτροκινητήρων όπου χρειαζόμαστε υψηλές εντάσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα.

 

Οι μπαταρίες VRLA τεχνολογίας GEL αποτελούν την ιδανική λύση σε εφαρμογές όπου απαιτείται ελάχιστη συντήρηση και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Πολλές φορές οι μπαταρίες AGM συγχέονται με τις μπαταρίες GEL. Οι τελευταίες περιέχουν gel σε μορφή πυριτίου στο οποίο περικλείεται ο ηλεκτρολύτης. Αυτό επιτρέπει τη ροή των ηλεκτρονίων μεταξύ των πλακών, αλλά εμποδίζει τη διαρροή σε περίπτωση θραύσης της μπαταρίας. Η σύγχυση αυτή συμβαίνει λόγω των πολλών κοινών χαρακτηριστικών. Κι οι 2 τύποι είναι non spillable, κι οι 2 τύποι προσφέρουν βαθιά εκφόρτωση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε εφαρμογή. Η διαφορά στο κόστος όμως καθιστά τις μπαταρίες AGM μακράν την πιο δελεαστική επιλογή!

 

Υπάρχουν τόσο μπαταρίες μολύβδου VRLA τεχνολογίας GEL βαθιάς εκφόρτισης, που συνδυάζουν επιστρώσεις ασβεστίου σε όλες τις πλάκες, διαχωριστές από υαλονήματα (AGM), αλλά και ηλεκτρολύτη σε μορφή ζελατίνας (Gel), έχουν παροιμιώδη αντοχή, δύναμη και αξιοπιστία, όσο και μπαταρίες μολύβδου VRLA τεχνολογίας GEL υψηλής εκφόρτισης που αποτελούν την τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στις μπαταρίες, με 4 φορές γρηγορότερη εκφόρτιση για απαιτητικές βιομηχανικές εφαρμογές.

 

Εν ολίγοις, οι μπαταρίες VRLA έχουν ευρύτατο πεδίο εφαρμογών. Η τεράστια ποικιλία σε χωρητικότητα (από 1 μέχρι 260ΑΗ) αλλά και σε voltage, τις κάνει ιδανικές για οποιαδήποτε εφαρμογή, από παιδικά αυτοκινητάκια, οικιακούς συναγερμούς και φακούς, μέχρι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ιατρικά μηχανήματα, στρατιωτικές εφαρμογές και αυτόνομα ενεργειακά συστήματα. 

 

Στο κατάστημά μας στο κέντρο της Αθήνας θα βρείτε φθηνές μπαταρίες αυτοκινήτων για κάθε ανάγκη από τις πιο γνωστές εταιρείες. Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας θα βρουν αμέσως την μπαταρία που ταιριάζει στο αυτοκινητό σας και θα σας προτείνουν την καλύτερη λύση σε ασύγκριτες τιμές.

 

Καλέστε μας και κλείστε τώρα το ΔΩΡΕΑΝ ραντεβού σας για ΜΕΤΡΗΣΗ της μπαταρίας και του δυναμό του αυτοκινήτου σας.

Σχολιαστε