Σωστή συντήρηση και προστασία της μπαταρίας το χειμώνα

Δημοσιευθηκε απο editor 03/01/2019 0 Σχολια Συμβουλές και tips,

Κρατήστε την μπαταρία σας σε φόρμα και αυτό το χειμώνα, με 10 απλές συμβουλές από την Battery Club!

Οι μπαταρίες αυτοκινήτου διαρκούν κατά μέσο όρο τρία έως πέντε έτη, αλλά αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον καιρό και της οδηγικές συνήθειες. Για να μπορέσει βέβαια να φτάσει η μπαταρία του αυτοκινήτου σας στη μέγιστη ηλικία των 60 μηνών, είναι απαραίτητος τόσο ο τακτικός έλεγχος, όσο και η σωστή συντήρησή της.

 

Ωστόσο, εάν μια μπαταρία είναι συνεχώς εκτεθειμένη στο κρύο, η διάρκεια ζωής της θα μειωθεί, μιας και το χειμώνα οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία καταπονούν ιδιαίτερα το ηλεκτρικό κύκλωμα της μπαταρίας.

 

Για να προλάβετε ενδεχόμενα προβλήματα, η Battery Club σας έχει την λύση. Αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα:

 

(1) Προστατέψτε την μπαταρία του οχήματός σας από την πιθανότητα παγώματος. Η σωστή φόρτιση αποτελεί καλό μέτρο ενάντια στο πάγωμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επαναφόρτιση, όταν η μπαταρία έχει παγώσει, είναι δύσκολη και δεν πρέπει να συμπληρώνουμε υγρά όταν η θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από το σημείο πήξεως του νερού (0οC).

 

(2) Ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη στάθμη των υγρών, εφόσον δεν διαθέτει το όχημα μπαταρία κλειστού τύπου. Οι πλάκες μολύβδου πρέπει να καλύπτονται από τα υγρά της μπαταρίας. Σε περίπτωση που χρειαστεί, συμπληρώστε αποσταγμένο νερό. Προσοχή, όμως, γιατί το υγρό της μπαταρίας είναι όξινο.

 

(3) Ελέγχετε τακτικά, ώστε να πιάνουν σφιχτά τα καλώδια με τους ακροδέκτες τους στους πόλους της μπαταρίας, γιατί αν έχουν χαλαρώσει, δεν φορτίζεται σωστά.

 

(4)Ένας από τους βασικούς λόγους, που υποφέρει η μπαταρία μας, είναι η ταυτόχρονη χρήση πολλών καταναλωτών ενέργειας στο αυτοκίνητο τον χειμώνα, όπως είναι για παράδειγμα οι υαλοκαθαριστήρες, ο κλιματισμός με τον ανεμιστήρα στο φουλ, τα θερμαινόμενα παρμπρίζ και καθρέπτες, η χρήση των φώτων, τα θερμαινόμενα καθίσματα (όπου υπάρχουν) κλπ. Πρόκειται για ενεργοβόρα συστήματα, τα οποία δεν αφήνουν αρκετή υπόλοιπη ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας μας, που αδειάζει σταδιακά. Σε αυτό συμβάλλει επίσης η διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω υγρασίας, ενώ και το λάδι του κινητήρα γίνεται στο κρύο πιο παχύρρευστο και ζορίζει περισσότερο τον κινητήρα κατά την εκκίνηση, με αποτέλεσμα να καταναλώνει επιπρόσθετη ενέργεια σε σχέση π.χ. με το καλοκαίρι. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγεται η χρήση συστημάτων τα οποία καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Μάλιστα, για να είστε σίγουροι ότι η μπαταρία σας είναι καλά φορτισμένη, επισκεφθείτε ένα συνεργείο για τη σχετική μέτρηση.

 

(5) Προφυλάξτε την μπαταρία από τα άλατα που δημιουργούνται από την υγρασία.

 

(6) Κρατήστε καθαρούς τους πόλους της μπαταρίας. Προσοχή στη σκουριά, η οποία εμποδίζει την παροχή ρεύματος. Τρίψτε τους πόλους με συρμάτινη βούρτσα, καθαρίστε την επιφάνεια τους από τα υπολείμματα και προστατέψτε τους με το ειδικό γράσο. Καθαρίζετε τη μπαταρία τακτικά με ένα αντιστατικό πανάκι, ώστε να μη μαζεύεται ανάμεσα στους πόλους της βρωμιά και υγρασία, που προκαλούν διαρροή ρεύματος.

 

(7) Ελέγξτε το δυναμό. Προσέχουμε, ώστε να είναι πάντα σωστά τεντωμένος ο ιμάντας του δυναμό, για να εφοδιάζει με όσο ρεύμα χρειάζεται τη μπαταρία. Αν δε λειτουργεί σωστά, δε φορτίζεται ικανοποιητικά η μπαταρία.

 

(8) Βάζετε πρώτα εμπρός τον κινητήρα και μετά ανοίγετε τα διάφορα συστήματα, που καταναλώνουν ενέργεια, όπως τον κλιματισμό, το θερμαινόμενο παρμπρίζ, κλπ.

 

(9) Για όσους κάνετε συνέχεια κοντινές διαδρομές, φροντίστε αραιά και πού να βγείτε και λίγο πιο μακριά βόλτα, για να φορτίσετε τη μπαταρία του οχήματος.

 

(10) Τέλος, για όσους έχετε την δυνατότητα, ένας επίσης απλός τρόπος για να προφυλάξετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας από το ψύχος είναι να το παρκάρετε σε κλειστό και θερμαινόμενο γκαράζ.

 

Θυμηθείτε κι αυτό το χειμώνα τα ως άνω μυστικά για την σωστή συντήρηση των μπαταριών των αυτοκινήτων σας, χάρη στα οποία μειώνεται δραστικά η πιθανότητα να αδειάσουν και να μην πάρει εμπρός το όχημά σας.

Σχολιαστε