Έχετε ετοιμάσει το αυτοκίνητο για τις φθινοπωρινές σας αποδράσεις;

Δημοσιευθηκε απο editor 10/09/2019 0 Σχολια Συμβουλές και tips,

Κατά την διάρκεια ενός ζεστού Ελληνικού καλοκαιριού  είναι φυσικό το όχημά σας να έχει ταλαιπωρηθεί από τον καυτό ήλιο και τις μεγάλες αποστάσεις. Το ότι έχουμε ήδη φτάσει στο τέλος του καλοκαιριού όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε και να ανακαλύπτουμε την υπέροχη ελληνική ύπαιθρο, με αποδράσεις του σαββατοκύριακου κυρίως.  Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η προετοιμασία του αυτοκινήτου σας για τις φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες!  Η Battery Club σας παρουσιάζει τα αναγκαία βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση, να προλάβετε φθορές και ζημιές και κυρίως για να είστε ασφαλείς και αυτό το φθινόπωρο εσείς και οι γύρω σας!

  1. Στεγανότητα

Πριν τις πρώτες βροχές λοιπόν, καλό είναι να ελέγξετε ορισμένα σημεία του αυτοκινήτου σας, ώστε το εσωτερικό του να παραμείνει στεγανό και προφυλαγμένο από τα νερά της βροχής.

 Ένα από τα βασικά μέρη που πρέπει να ελέγξετε είναι η  υδρορροή. Βρίσκεται στη βάση του εμπρόσθιου παρμπρίζ και συλλέγει τα νερά, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνονται στο οδόστρωμα μέσω των μικρών οπών που έχει στο εσωτερικό της. Επειδή στην υδρορροή συσσωρεύονται σταδιακά φύλλα, σκόνες και σκουπιδάκια, οι οπές βουλώνουν. Αφαιρέστε με προσοχή το προστατευτικό πλαστικό κάλυμμα και καθαρίστε τις οπές, ούτως ώστε τα νερά να φεύγουν στο δρόμο.
Ένα άλλο μέρος που πρέπει να ελέγξετε είναι οι πόρτες του αυτοκινήτου. Οι τσιμούχες γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα φθείρονται και σχηματίζουν ρωγμές. Αφού τις καθαρίσετε απαλά με ένα βρεγμένο πανάκι, ψεκάστε τες με σπρέι σιλικόνης ώστε να στεγανοποιηθούν. 
Για όσους έχετε αυτοκίνητο με ηλιοροφή, με τον ίδιο ως άνω τρόπο θα συντηρήσετε και την τσιμούχα της ηλιοροφής. Παράλληλα θα πρέπει να γρασάρετε τις ράγες πάνω στις οποίες κινείται η ηλιοροφή για να μειωθούν οι τριβές και οι φθορές, ενώ θυμηθείτε να καθαρίσετε και τα σωληνάκια της υδρορροής της.
Φροντίστε επίσης να επιδιορθώσετε τις γρατσουνιές και τις μικροζημιές στο αμάξωμα, ούτως ώστε να προστατέψετε το σκαρί του αυτοκινήτου σας.

  1. Έλεγχος μπαταρίας

Η μπαταρία είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες βλάβης σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημάδι ότι η  μπαταρία σας δυσκολεύεται, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας απογοητεύσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των ερχόμενων μηνών . Ανανεώστε την τώρα ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία και την αναστάτωση μιας απρόβλεπτης βλάβης.

  1. Καλό εξωτερικό πλύσιμο του αυτοκινήτου

Μην αρκεστείτε στο πλύσιμο στην αυλή ή εν πάση περιπτώσει με το λάστιχο μόνοι σας, μιας και το πιεστικό μηχάνημα που διαθέτουν τα πλυντήρια αυτοκινήτων έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει πολύ καλύτερα. Επίσης, υπάρχουν αρκετά «κρυφά» σημεία στο αυτοκίνητο που συσσωρεύεται σκόνη και αλάτι το καλοκαίρι, κάνοντας μακροπρόθεσμα ζημιά στα σημεία αυτά. Έτσι λοιπόν, πρέπει να καθαριστούν καλά τα μαρσπιέ και το μεγαλύτερο μέρος του πατώματος, καθώς και οι ζάντες αυτοκινήτου, καθώς η βρωμιά σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, ή με διάφορα χημικά που μπορεί να πατήσει ένα αυτοκίνητο κατά την κίνησή του, είναι πιθανό να προκαλέσει διάβρωση στο υλικό της ζάντας.

  1.  Κέρωμα

Στο τέλος του καλοκαιριού καλό είναι να κερώσετε όλη την επιφάνειά του αυτοκινήτου σας. Το κερί θα σχηματίσει ένα στρώμα πάνω στο βερνίκι, με αποτέλεσμα να προστατεύεται το χρώμα από τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα του φθινοπώρου. Με αυτό τον τρόπο θα αναζωογονήσει και θα κρατήσει για περισσότερο χρόνο ζωντανό το χρώμα του αμαξώματος.

  1.  Αλλαγή υαλοκαθαριστήρων

Τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων  συστήνεται να τα αντικαθιστούμε μια φορά το χρόνο. Οι καινούριες λεπίδες καθαρίζουν πιο αποτελεσματικά το παρμπρίζ και σας βοηθούν να  έχετε καλύτερη ορατότητα όταν βρέχει. Συνήθως, το καλοκαίρι τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων ξεραίνονται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, για το λόγο αυτό, το φθινόπωρο, είναι η ιδανική εποχή για να τους αντικαταστήσετε.

  1. Ελαστικά

Ελέγξτε την κατάσταση των ελαστικών σας. Η οδήγηση σε χωματόδρομους στις παραλίες και στα νησιά μπορεί να άφησε αρκετά σφηνωμένα πετραδάκια στις αυλακώσεις του ελαστικού. Τα πετραδάκια αυτά, δημιουργούν σχισίματα στο ελαστικό και μειώνουν την πρόσφυση, ειδικά τους βροχερούς μήνες. Όσον αφορά στην πίεση των ελαστικών, το καλοκαίρι ο αέρας διαστέλλεται και πρέπει να τον αφαιρέσουμε. Το φθινόπωρο, με την πτώση της θερμοκρασίας, πρέπει να ελέγξουμε ξανά και να διορθώσουμε την πίεση των ελαστικών. Επίσης, μην ξεχνάτε να ελέγξετε την ρεζέρβα.

  1. Έλεγχος αντιψυκτικού υγρού

Το αντιψυκτικό είναι πολύ σημαντικό για όλο το χρόνο καθώς περιέχει πρόσθετα για την πρόληψη της διάβρωσης του κινητήρα αλλά και τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ελέγξετε τη στάθμη και τη συγκέντρωση του αντιψυκτικού υγρού πριν την πτώση της θερμοκρασίας.

Προτού ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας, έχετε υπόψη σας αυτά τα απλά βήματα, έτσι ώστε το αυτοκίνητό σας να αντεπεξέλθει στις φθινοπωρινές διαδρομές σας!

Πηγή: sxolifilippos.gr, chipsaway.gr

Σχολιαστε