Το αλφαβητάρι των λιπαντικών κινητήρων: είδη και χαρακτηριστικά

Δημοσιευθηκε απο editor 07/05/2019 0 Σχολια Λιπαντικά κινητήρων,

Συνήθως  τα αποκαλούμε λάδια αυτοκινήτου και αποτελούν τα πιο ζωτικά υγρά για τον κινητήρα.

 

Δεδομένου ότι παίζουν πολυδιάστατο ρόλο στην λειτουργία κάθε οχήματος, η επιλογή του σωστού λιπαντικού είναι μείζονος σημασίας σε όλα τα αυτοκίνητα και πρέπει να γίνεται με βάση τον τύπο του οχήματος και του κινητήρα, το στιλ οδήγησης, την κατάσταση του κινητήρα, τις καιρικές συνθήκες κ.ο.κ.

 

Τι είναι όμως τα λιπαντικά και από τι είναι κατασκευασμένα; ρευστές η ημίρρευστες χημικές συνθέσεις που είναι αποτέλεσμα ανάμειξης βασικών ελαίων (baseoils) και χημικών προσθέτων σε συγκεκριμένες αναλογίες που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις των κατασκευαστών των κινητήρων, τα λάδια αυτοκινήτων χωρίζονται σε:

 

Ορυκτέλαια: Προέρχονται από τα υπολείμματα του αργού πετρελαίου και έχουν πολύ χαμηλό κόστος (γύρω στα 3 ευρώ/λίτρο) αλλά αντίστοιχα παρέχουν μέτρια λίπανση και μικρή διάρκεια ζωής.

 

Ημισυνθετικά: Είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα αφού συνδυάζουν καλή απόδοση σε λογικές τιμές (περίπου στα 7 ευρώ το λίτρο) και αποτελούν μείγματα συνθετικού και ορυκτέλαιου. Τα ημισυθνετικά λάδια προσφέρουν πολύ καλύτερη λίπανση από τα ορυκτέλαια αλλά δεν φτάνουν τα πιο εξελιγμένα συνθετικά.

 

Συνθετικά: Η βάση τους παράγεται βιομηχανικά σε εργαστηριακές συνθήκες και αποτελείται συνήθως από εστέρες, αλλά και άλλες ενώσεις. Τα συνθετικά λάδια έχουν καλύτερη απόδοση και αντοχή, αλλά κοστίζουν περισσότερα χρήματα (συνήθως πάνω από 11 ευρώ το λίτρο) από τα ημισυνθετικά αλλά δεν «ταιριάζουν» σε όλους τους τύπους των κινητήρων (ειδικά στους πιο παλιάς τεχνολογίας).

 

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των λιπαντικών είναι το ιξώδες ή αλλιώς ο βαθμός ρευστότητας, ήτοι η αντίσταση του λιπαντικού στη ροή σε ακραίες θερμοκρασίες.

 

Σίγουρα έχετε δει ή ακούσει ότι τα λάδια αυτοκινήτων κατατάσσονται με την S.A.E. Δείτε όμως τι σημαίνουν αυτοί οι κωδικοί:

 

Η S.A.E. (Society of Automotive Engineers) κατατάσσει τα λιπαντικά ανάλογα µε το ιξώδες που εμφανίζουν σε διάφορες θερμοκρασίες. Το ιξώδες δείχνει πόσο «παχύρρευστο» ή «λεπτόρρευστο» είναι ένα υγρό. Ένα παχύ λάδι διαθέτει μεγάλο ιξώδες.

 

Πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό και από το ίδιο το ιξώδες είναι η συμπεριφορά του µε την αλλαγή θερμοκρασίας. Το ιξώδες μειώνεται πάντοτε µε την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά για να εκτιμηθεί ποσοτικά η αλλαγή αυτή χρησιμοποιείται ο δείκτης ιξώδους (V.I.).

 

Οι αλφαριθμητικοί κωδικοί που αναγράφονται λοιπόν επάνω στις συσκευασίες δεν είναι τίποτα άλλο από την κατάταξή τους ανάλογα µε τη μεταβολή του ιξώδους που παρουσιάζουν. Το γράμμα W αναφέρεται στο χειμώνα. Για παράδειγμα ένα λιπαντικό που πληροί την προδιαγραφή 10W40 σημαίνει πως είναι κατάλληλο για θερμοκρασίες περιβάλλοντος από τους -10 έως τους 40 βαθμούς Κελσίου.

 

Στην πράξη όσο πιο χαμηλός είναι ο μικρός αριθμός (ρευστότητα στους 0 βαθμούς Κελσίου) τόσο καλύτερα ρέει το παγωμένο λάδι και όσο πιο υψηλός είναι ο μεγάλος αριθμός (ρευστότητα στους 100 βαθμούς Κελσίου) τόσο λιγότερο “λεπταίνει” το λάδι όταν υπερθερμαίνεται.

 

Όλα τα λιπαντικά πολλαπλής ρευστότητας είναι εφοδιασμένα με ειδικά πρόσθετα που επιτρέπουν πολύ μικρές μεταβολές του ιξώδους τους στις εναλλαγές της θερμοκρασίας που συναντάμε χειμώνα-καλοκαίρι.

 

Θυμηθείτε πάντα ότι όλοι οι κινητήρες, για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και μακροζωία, πρέπει να έχουν και την κατάλληλη λίπανση. Και για να μην έχετε απορίες για το ποιο λιπαντικό είναι κατάλληλο για το όχημά σας, διαβάστε σε επόμενη ανάρτησή μας χρήσιμες συμβουλές για την σωστή επιλογή λαδιού.

 

Στο Battery Club θα βρείτε επιλεγμένα λιπαντικά κινητήρων αυτοκινήτων σε απίστευτες τιμές!

Λιπαντικά για κάθε ανάγκη και εφαρμογή για να προστατεύσετε και να συντηρήσετε τον κινητήρα του οχήματός σας! 

 

Σχολιαστε