Το σύστημα Start-Stop και η κατάλληλη μπαταρία

Δημοσιευθηκε απο editor 12/03/2019 1 Σχολια Μπαταρίες,

Μια αξιόπιστη μπαταρία για τη δημιουργία και την αποθήκευση ενέργειας είναι αποφασιστικής σημασίας για τα οχήματα Start-Stop. Και για να αντιληφθεί κανείς τον ρόλο της μπαταρίας στα οχήματα που λειτουργούν με το σύστημα Start-Stop, ας δούμε αρχικά τις βασικές αρχές της τεχνολογίας Start-Stop:

 

Τα συστήματα Start-Stop διακόπτουν και ξαναξεκινούν αυτόματα τον κινητήρα για να συντομεύσουν το χρόνο βραδυπορείας. Έτσι μειώνονται η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων.

 

Όταν το όχημα σταματήσει, π.χ. στο κόκκινο φανάρι και ο οδηγός βάλει τη νεκρά ταχύτητα, το σύστημα σβήνει τον κινητήρα, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2. Η μπαταρία πρέπει να έχει επαρκή αποθέματα ενέργειας για να επανενεργοποιήσει τον κινητήρα. Όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του συμπλέκτη για να ξεκινήσει ή όταν αφήσει το πεντάλ του φρένου σε αυτόματο όχημα, ο κινητήρας επανενεργοποιείται αυτόματα.

 

Οι απαιτήσεις από τις μπαταρίες για οχήματα Start-Stop

 

Η μπαταρία είναι η καρδιά του συστήματος Start-Stop. Δίνει ισχύ σε όλα – από τη μίζα έως τα σε διαρκή λειτουργία ηλεκτρικά συστήματα και τα ενσωματωμένα συστήματα αναψυχής. Η μπαταρία εξασφαλίζει διαρκή ισχύ για όλες τις λειτουργίες της διαδικασίας Start-Stop. Αυτές οι μπαταρίες κάνουν πολύ περισσότερα από το να εκκινούν απλά το αυτοκίνητο.

 

Για να ωφεληθεί ο χρήστης από τα πλεονεκτήματα του συστήματος Start-Stop, θα πρέπει ο κινητήρας να λειτουργεί μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητος και αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την μπαταρία.
Η μπαταρία σε αυτά τα μοντέλα είναι «ενισχυμένη» και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την τροφοδοσία του ηλεκτρικού εξοπλισμού του αυτοκινήτου. Επιπλέον, θα πρέπει η μπαταρία να είναι επαρκώς φορτισμένη για να επιτρέπει τη λειτουργία απενεργοποίησης του κινητήρα (engine off).

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Απαιτήσεις από την μπαταρία κατά την οδήγηση και την επιτάχυνση:

 

Η μπαταρία αποφορτίζεται και φορτίζεται και πρέπει να τροφοδοτεί όλο τον ηλεκτρικό εξοπλισμό με την απαιτούμενη ενέργεια, αφού ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας αποσυνδέει τον εναλλακτήρα κατά την επιτάχυνση και υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης.  Αυτό σημαίνει πως διατίθεται περισσότερη ισχύς του κινητήρα στους τροχούς. Ο εναλλακτήρας επανασυνδέεται μόνο όταν ο βαθμός φόρτισης της μπαταρίας πέσει κάτω από ένα προκαθορισμένο όριο.

 

Απαιτήσεις από την μπαταρία κατά την πέδηση:

 

Η μπαταρία πρέπει να επαναφορτίζεται γρήγορα και να διαθέτει αρκετή χωρητικότητα για την επιπλέον ενέργεια. Η μπαταρία πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί και με χαμηλά επίπεδα φόρτισης, μιας και η πέδηση με ανάκτηση ενέργειας επιτρέπει στην κινητική ενέργεια του οχήματος να μετατραπεί εν μέρει σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία τροφοδοτείται πίσω στην μπαταρία.

 

Απαιτήσεις από την μπαταρία κατά την στάση και την απενεργοποίηση του κινητήρα:

 

Όταν το όχημα σταματάει, το σύστημα Start-Stop απενεργοποιεί τον κινητήρα. Όμως η μπαταρία, ακόμα και όταν είναι αποφορτισμένη, θα πρέπει να τροφοδοτεί τον εκκινητήρα με επαρκή ενέργεια εκκίνησης για να επανενεργοποιηθεί ο κινητήρας. 

 

Είναι ήδη γνωστό ότι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ηλεκτρικών καταναλωτών στα σύγχρονα οχήματα και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως τα συστήματα Start-Stop και η ανάκτηση ενέργειας από την πέδηση απαιτούν μπαταρίες με κορυφαίες επιδόσεις. Για το λόγο αυτό και για ό, τι και να επιφυλάσσει το μέλλον στον τομέα Start-Stop, μπορείτε να εμπιστευτείτε την Battery Club, όπου θα βρείτε μια ευρεία γκάμα μπαταριών κορυφαίας τεχνολογίας για οχήματα με λειτουργία Start-Stop!

 

Battery Club, συνώνυμο της ποιότητας στις μπαταρίες οχημάτων παντός τύπου! 

 

Πηγή: varta-automotive.gr

1 Σχολια

Αργύρης:
30/11/2019, 08:08:33 PM
Απαντηση

Στα σταρτ στοπ αυτοκίνητα πρέπει στην αλλαγή μπαταρίας να την δηλώσουμε στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου.ευχαριστώ.

Σχολιαστε