Επηρεάζει η φόρτιση κινητού την μπαταρία αυτοκινήτου μου;

Δημοσιευθηκε απο editor 05/03/2019 0 Σχολια Αξεσουάρ AUTO-MOTO,

Διανύουμε την ψηφιακή εποχή, όπου τα κινητά τηλέφωνα έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές τσέπης, ενώ τα αυτοκίνητα αποτελούν πλέον πλατφόρμες τεχνολογίας όπου η συνδεσιμότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο στη λίστα προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού. Ας δούμε τι συμβαίνει, όμως, όταν συνδυάσουμε κινητά και αυτοκίνητα!

 

Μιας και η μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου έχει πολύ μικρές ενεργειακές απαιτήσεις συγκριτικά με το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου, που καλείται να τροφοδοτήσει η μπαταρία κάτω από το καπό, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα με την βιωσιμότητα της τροφοδότησης των ηλεκτρικών του αυτοκινήτου. Για την ακρίβεια, οι μεγαλύτερες μπαταρίες που τοποθετούνται στα πιο προηγμένα smartphone φτάνουν τις 1.8Ah, ενώ η μέση ενός αυτοκινήτου βρίσκεται στις 60Ah. Βάσει του διαγράμματος κατανάλωσης ενέργειας, ένα πλήρως «άδειο» smartphone θα καταναλώσει λίγο πάνω από το 3% της μπαταρίας του αυτοκινήτου μας, μέχρι να φτάσει στο 100%. Αμελητέα ποσότητα, δηλαδή. Άρα η απάντηση στο δίλλημα που θέσαμε με την σημερινή μας ανάρτηση σίγουρα σας φαίνεται αυτονόητη: ότι δεν υπάρχει περίπτωση η φόρτιση ενός κινητού να δημιουργήσει πρόβλημα στην μπαταρία του αυτοκινήτου μας.   

 

Πρόσφατη έρευνα στην Αμερική όμως, αποκαλύπτει ότι δεν είναι ακριβώς έτσι!

 

Στα παλιότερα αυτοκίνητα δεν υπάρχουν προηγμένες δικλείδες ασφαλείας, ούτε προειδοποιητικά μηνύματα για την κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας. Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα η μπαταρία να είναι στα τελευταία της, κάτι που σημαίνει πως ενδεχόμενη πλήρης φόρτιση smartphone να οδηγήσει στο άδειασμα πλήρως της μπαταρίας. Η πιθανότητα αυξάνεται όταν μιλάμε για tablet και πολλαπλασιάζεται στα laptop, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις από οποιοδήποτε smartphone.

 

Σε περίπτωση όμως καινούριων μοντέλων αυτοκινήτων, το ενδεχόμενο αυτό αποκλείεται. Όταν είμαστε  σταματημένοι με σβηστό μοτέρ και, παραδείγματος χάρη, το ηχοσύστημα είναι ενεργοποιημένο, εμφανίζονται προειδοποιητικά μηνύματα σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας. Εάν επιλέξουμε να τα αγνοήσουμε και να μην βάλουμε μπροστά τον κινητήρα, ώστε το δυναμό να φορτίσει την μπαταρία, η κεντρική μονάδα απλά ρίχνει μαύρο στο σύστημα πολυμέσων. Οπότε και να ξεχάσουμε το smartphone στην φόρτιση, θα πέσει ο γενικός πολύ πριν κινδυνεύσει η μπαταρία.

 

Αν και σπάνιο σενάριο, το άδειασμα της μπαταρίας αυτοκινήτου με την φόρτιση ενός κινητού είναι καθόλα ρεαλιστικό! Οπότε, για να αποφύγετε όποια δυσάρεστη έκπληξη, καλό είναι να έχετε κατά νου την συμβατότητα, έναν εκ των βασικών κανόνων της ψηφιακής εποχής!

 

Πηγή: www.autogreeknews.gr

Σχολιαστε