Διαρροή ρεύματος στις μπαταρίες οχημάτων: αιτίες και επιπτώσεις

Δημοσιευθηκε απο editor 02/04/2019 1 Σχολια Μπαταρίες,

Όπως όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε, η ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία προέρχεται από μια χημική αντίδραση η οποία συμβαίνει στο εσωτερικό της. Τέτοια αντίδραση μπορεί να έχουμε όταν δύο ανόμοια ενεργά υλικά, τα ηλεκτρόδια (θετικές και αρνητικές πλάκες), εμβαπτίζονται σε ένα ηλεκτρολύτη όπως είναι το διάλυμα θειικού οξέος και νερού. Ο ηλεκτρισμός ρέει από την μπαταρία προς τη συσκευή όταν ενωθούν μεταξύ τους οι θετικοί και αρνητικοί ακροδέκτες (πόλοι) και δημιουργηθεί κλειστό κύκλωμα. Μόλις γίνει αυτό, η μπαταρία αρχίζει να αδειάζει, δηλαδή να αποφορτίζεται, παρέχοντας ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα στη συνδεδεμένη με αυτήν συσκευή για την λειτουργία της. Μόλις αποφορτιστεί τελείως θα πάψει να τροφοδοτεί τη συσκευή με ρεύμα και άρα αυτή θα σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό γίνεται υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας όποιας μπαταρίας.

 

Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει διαρροή ρεύματος από την μπαταρία του οχήματός μας;

Ηλεκτρική διαρροή είναι η διαφυγή ρεύματος από κάποια συσκευή (καταναλωτή ρεύματος) στην γείωση.

Σε περίπτωση της μπαταρίας αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας, η διαρροή ξοδεύει το απόθεμα της μπαταρίας, ενώ σε βάθος χρόνου (ανάλογα με το μέγεθος της διαρροής) την καθιστά ανίκανη να εκκινήσει το όχημα.

Η διαρροή μπαταρίας είναι από τις πιο ύπουλες βλάβες που μπορεί να συναντήσει κάνεις. Είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ηλεκτρική διαρροή στη μπαταρία του οχήματός μας, κρίνεται όμως αναγκαία η επέμβαση εξειδικευμένου τεχνικού για την διόρθωση της βλάβης.


Επιπτώσεις διαρροής
Με απλά μαθηματικά, μπορεί κανείς να καταλάβει πως μια «αθώα» διαρροή βλάπτει την μπαταρία και σε ποιο βαθμό, καθώς και για ποιο λόγο οι διαρροές πρέπει ΠΑΝΤΑ να επισκευάζονται!

Ας πάρουμε την περίπτωση μιας διαρροής των 0.2 Amp, όπου το αυτοκίνητο καταναλώνει, σε κατάσταση αδράνειας με όλα απενεργοποιημένα, 0.2Αmpere ρεύματος. Σε 24 ώρες η κατανάλωση ισούται : 24 Χ 0.2 = 4.8ΑH Δηλαδή σε 24 ώρες, η διαρροή θα "φάει" σχεδόν 5ΑΗ από το απόθεμα της μπαταρίας. 
Αν παραδείγματος χάριν, ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με μπαταρία αποθέματος 55ΑΗ  παραμένει παρκαρισμένο για τρεις ημέρες, με την παραπάνω διαρροή θα έχουμε :
3μερες Χ 24ωρες Χ 0.2Α = 14.4ΑΗ!! Δηλαδή από τα 55ΑΗ αποθέματος θα χάσουμε τα 14.4!!! 
Μια τέτοια λοιπόν διαρροή, της τάξης των 0.2Α σε συνδυασμό με ακινησία οχήματος για 2-4 ημέρες, είναι ικανή να αδειάσει το απόθεμα της μπαταρίας, και το αυτοκίνητο να μη μπορεί να πάρει μπρος.
Ακόμη και μικρότερες διαρροές είναι ικανές να κάνουν ζημία σε όχημα που παραμένει για πολλές ημέρες ακίνητο και δεν πρέπει να παραμεληθούν.

 

Αιτίες διαρροής

Η διαρροή μπορεί να υπάρχει σε οποιοδήποτε σημείου του ηλεκτρικού κυκλώματος του αυτοκινήτου και οι αιτίες είναι είτε βραχυκύκλωμα, ελαττωματικές συσκευές, κακές συνδέσεις ή βλάβες σε συσκευές του αυτοκινήτου.

 

Επίσης, εάν αφήσουμε μια μπαταρία για μεγάλο χρονικό διάστημα άδεια ή λίγο φορτισμένη, τότε μια χημική αντίδραση στις πλάκες σχηματίζει αδιάλυτα κρυσταλλικά οξείδια του μολύβδου που γεμίζουν σταδιακά την επιφάνια των μολύβδινων πλακών εμποδίζοντας έτσι τις χημικές αντιδράσεις που αποθηκεύουν ή προσφέρουν ενέργεια με αποτέλεσμα η μπαταρία να χάνει σιγά σιγά την αποθηκευμένη ενέργεια ώσπου αδειάζει τελείως. 
Η διαρροή μπορεί να είναι από 1% έως 10% τον μήνα ( 2-4% για μπαταρίες marine και 10% για μπαταρίες αυτοκινήτου). 
Περισσότερο υποφέρουν οι μπαταρίες που χρησιμεύουν για την εκκίνηση κινητήρων, αλλά το αυτόματο άδειασμα εξαρτάται και από την θερμοκρασία, πχ μια μπαταρία στους 38 βαθμούς σε ένα μήνα χάνει περίπου ένα 7%, στους 27 βαθμούς 5%, ενώ στους 10 βαθμούς μόνο 1%. 
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φορτίζουμε την μπαταρία μια φορά τον μήνα όταν δεν την χρησιμοποιούμε ώστε να είναι φορτισμένη πάνω από το 80%. 

 

Και αν θέλετε άμεση φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας, εμπιστευτείτε τους φορτιστές μπαταριών για κάθε είδους όχημα που σας προσφέρει η Battery Club. Επισκεφθείτε μας και θα βρείτε πρωτοποριακούς και προηγμένους έξυπνους φορτιστές σε απίστευτες τιμές!

 

Πηγή: ilektronio-batteries.com

1 Σχολια

MARINAKH ANGELA:
18/12/2018, 01:12:56 PM
Απαντηση

EXO TALAIPORHTHEI EDO KAI TREIS MHNES METHN KAINOURGIA MPATARIA ENOS B150 .DYSTYXOS DEN MPOROYN NA BROUN THN DIAROH.STHN ARXH ALLAXA DYNAMO TORA MOU LENE OTI TO DYNAMO EINAI OK.META THN ALLAGH DENPERASE EBDOMADA PALI TO IDIO.ANAGASTIKA NA PAO STON ISMAHLO GIA NA BRO THN VLABH APO AFTOUS POU TO PHRA. MOU APHNTHSAN AFOUN EKANAN DIAGNOSH OTI EXEI PROBLHMA H MIZA.ALAZOUN MIZA ALA PHRA PISO THN PALEIA .SE 3 HMERES SYNEBEI PALI TO IDIO EXALH PHGAINO NA DIAMARTYRITHO AFOU PROHGOUMENOS PHGA THN PALIA MIZA SENA HLEKROLOGO KAI MOU EIPAN OTI H MIZA THS MANAS TOU B150 DEN EXEI BLABH .PAO XANA STON ISMAHLO KAI MOU LENE OTI DEN EXO DIKIO KAI FTAEI TORA H MPATARIA.EXONTAS THN EGYHSH THN ALAZOUNSTHN ANTIPROSOPOIA. SE 4 HMARES PALI TA IDIA.ARA DYSTYXOX EXO PESEI SE ASXETOUS AKOMA KAI STHN ANTIPROSOPOI ISMAHLOS.EYXARISTO GIA THN ANOXH SAS MIA SYMBOULH POS NA XOIRISTO AYTO TO THEMA KAI TI ALLO MPOREI NA SYMBAINEI GIA NA ENHMEROSO TOUS ASXETOUS

Σχολιαστε