Μπαταρίες για φωτοβολταϊκά: κριτήρια επιλογής

Δημοσιευθηκε απο editor 08/10/2019 0 Σχολια Μπαταρίες,

 

Στα Αυτόνομα Οικιακά Φωτοβολταϊκά Συστήματα χρησιμοποιούνται δύο βασικές τεχνολογίες μπαταριών μολύβδου - οξέος:

 

(1) FLA (Flooded Lead Acid)

Αλλιώς ανοικτού τύπου, είναι το πιο δημοφιλές είδος συσσωρευτών που χρησιμοποιούνται σήμερα για συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Περιέχουν περίσσεια υγρού ηλεκτρολύτη, έτσι ώστε οι πλάκες να εντελώς βυθισμένες σ’ αυτόν.

 

(2) VRLA (Valve Regulated Lead Acid)

Τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για να εξαλείψει την ανάγκη προσθήκης νερού και της τοποθέτησης των συσσωρευτών αποκλειστικά σε όρθια θέση.

Οι συγκεκριμένοι συσσωρευτές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε το παραγόμενο οξυγόνο από τις θετικές πλάκες κατά τη φόρτιση να μπορεί να μετατρέπεται μαζί με μια ισοδύναμη ποσότητα υδρογόνου επάνω στην αρνητική πλάκα σε νερό.

Οι μπαταρίες VRLA είναι εφοδιασμένες με ανεπίστροφες βαλβίδες εκτόνωσης. 

Η διαδικασία “μετανάστευσης” του οξυγόνου από τις θετικές προς τις αρνητικές πλάκες μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους και έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη των δύο υποκατηγοριών των μπαταριών VRLA: την τεχνολογία AGM και την τεχνολογία GEL που έχουμε αναπτύξει σε προηγούμενη δημοσίευσή μας.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες τεχνολογίες, κάντε click εδώ!

 

Εντέλει, έχετε υπόψη σας τα εξής, και μην ξεχνάτε ότι η Battery Club είναι πάντα στη διάθεση του καταναλωτή με κορυφαίας ποιότητας συσσωρευτές, τόσο για τα φωτοβολταϊκά σας συστήματα, όσο και για κάθε είδους οχημάτων, μηχανημάτων, συστημάτων ασφαλείας και πολλά άλλα!

 

Οι μπαταρίες VRLA προτιμώνται σε εγκαταστάσεις όπου η πρόσβαση είτε είναι δύσκολη, είτε ο χώρος είναι περιορισμένος ή υπάρχει συνεχής ανθρώπινη παρουσία. 

 

Υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφορές μεταξύ των συσσωρευτών VRLA AGM & GEL. Οι συσσωρευτές Gel έχουν ποιοτικά ανώτερη συμπεριφορά από τις  AGM στην ανάκαμψη από βαθιά εκφόρτιση επειδή περιέχουν περισσότερο ηλεκτρολύτη. 

 

Τα πλεονεκτήματα των FLA συσσωρευτών είναι η αποδεδειγμένη αξιοπιστία τους, ο μεγάλος αριθμός κύκλων τους, και το χαμηλότερο κόστος τους. 

 

Αν το προφίλ χρήσης περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες βαθιές εκφορτίσεις, ένας τύπος Gel μπορεί να προτιμάται έναντι ενός τύπου AGM, ωστόσο, πολλά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λειτουργούν με D.O.D 20% έως 50% , έτσι μια μπαταρία AGM θα αρκούσε. 

 

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μια πραγματική FLA ή VRLA Βαθιάς Εκφόρτισης σειρά και όχι μια Γενικής Χρήσης ή UPS μπαταρία. 

 

Σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η συντήρηση είναι σχεδόν αδύνατη μια μπαταρία VRLA είναι μια κατάλληλη επιλογή.

 

Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό κόστος ενός συσσωρευτή Βαθιάς Εκφόρτισης, είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τον αριθμό των κύκλων φόρτισης – εκφόρτισης που αυτός μπορεί να αποδώσει.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και αξιόπιστες λύσεις για κάθε σας ανάγκη, εμπιστευτείτε το έμπειρο προσωπικό του Battery Club! Σ’ εμάς θα βρείτε μπαταρίες κάθε τύπου για τα φωτοβολταϊκά σας και όχι μόνο!  

 

Πηγή: 4green.gr

Σχολιαστε