Μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης: τρόπος λειτουργίας και σωστή φόρτιση

Δημοσιευθηκε απο editor 17/06/2020 0 Σχολια Μπαταρίες,

Κατασκευασμένες από πλάκες αυξημένου πάχους και σχάρες εξιλασμένου μετάλλου με κράμα μολύβδου/ασβεστίου (Pb/Ca), που διασφαλίζει εξαιρετική αντίσταση ενάντια στη διάβρωση, οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης (Deep Cycle) έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε επανειλημμένους κύκλους εκφόρτισης/φόρτισης, χρησιμοποιώντας σταδιακά σχεδόν όλη την χωρητικότητα της μπαταρίας.

 

Ιδανικές για εφαρμογές μεγάλων απαιτήσεων, οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης περιέχουν περισσότερες πλάκες, που σημαίνει περισσότερη ενέργεια. Επίσης, προσφέρουν περισσότερη διάρκεια ζωής από τις παραδοσιακές μπαταρίες επίπεδης πλάκας.        

 

Οι διαχωριστήρες σε σχήμα φακέλου, σε συνδυασμό με τον υαλοβάμβακα παρέχουν χαμηλή αντίσταση και αποτρέπουν τη διαρροή της ενεργής ύλης.

 

Οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης (Deep Cycle) προορίζονται για χρήση σε φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες, σε κάθε είδους ηλεκτροκίνητα οχήματα και αμαξάκια του γκολφ, καθώς και σε βιομηχανικές εφαρμογές μέχρι και εναέριες πλατφόρμες.

 

Ως προς τον τρόπο φόρτισης μιας μπαταρίας βαθιάς εκφόρτισης ή μπαταρίας φωτοβολταϊκού, η ιδανική φόρτιση είναι με το 1/20 (π.χ. 200Ah άρα με 10Α) της χωρητικότητας, γνωστή ως αργή φόρτιση.

 

Υπάρχει και η λεγόμενη γρήγορη φόρτιση με μεγάλη ένταση ρεύματος, ήτοι με το 1/10 ως και 1/5 της χωρητικότητας του συσσωρευτή. Η φόρτιση αυτή δεν ενδείκνυται όμως, γιατί το ρεύμα που δέχεται δεν το συγκρατεί τόσο καλά όσο στην αργή φόρτιση. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει το ρεύμα φόρτισης να υπερβεί το 1/5 της χωρητικότητας του συσσωρευτή, γιατί υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί και να αχρηστευτεί ή στην χειρότερη περίπτωση να εκραγεί!

 

Προτείνεται επίσης να γίνει μια αναζωογονητική φόρτιση δύο φορές το χρόνο, ανάλογα πάντα με την χρήση της μπαταρίας. Με την αναζωογονητική φόρτιση μειώνεται η πιθανότητα της δημιουργίας κρυστάλλων στην επιφάνεια της πλάκας και την θείκοση της, παράγοντας που μειώνει την διάρκεια ζωής της. Μια αναγκαστική αναζωογονητική φόρτιση θα πρέπει να γίνει αν ο συσσωρευτής δεν αποδίδει επαρκής, το οποίο μπορεί να οφείλεται σ’ έναν από τους κάτωθι λόγους:  

 

  1. Η μπαταρία έχει φτάσει στο τέλος της ζωής της.

 

2. Με την πάροδο του χρόνου, τα στοιχεία σε έναν συσσωρευτή θα γίνουν ολοένα και πιο μη ισορροπημένα. Κάποια στοιχεία φορτίζονται παραπάνω από κάποια άλλα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πώς μπορούμε να το διαπιστώσουμε αυτό? Μετράμε σε μια πλήρη φορτισμένη μπαταρία την πυκνότητα του ηλεκτρολύτη. Αν η πυκνότητα του ηλεκτρολύτη στα 6 στοιχεία δείχνουν διαφορές θα πρέπει να προβούμε σε μια αναζωογονητική φόρτιση.

 

3. Δεν φορτίζεται για κάποιο λόγο στο 100%. Σε μια τέτοια περίπτωση, μετράμε σε μια πλήρη φορτισμένη μπαταρία την πυκνότητα του ηλεκτρολύτη. Αν η πυκνότητα του ηλεκτρολύτη στα 6 στοιχεία είναι κάτω από 1,26 θα πρέπει να προβούμε σε μια αναζωογονητική φόρτιση.
 

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσουμε την φόρτιση θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα αμπέρ (Ah) έχει σε C100, C20 ή C5. Προσοχή οι περισσότεροι φορτιστές φορτίζουν στο C20 άρα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα αμπέρ (Ah) έχει σε C20!

 

Εάν ψάχνετε μια μπαταρία με σταθερή ποιότητα απόδοσης και εξαιρετική αντοχή, στο BATTERY CLUB θα βρείτε, στις καλύτερες τιμές της αγοράς, μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης κορυφαίας ποιότητας και μεγάλης αξιοπιστίας, κατάλληλες για πολλαπλές  κυκλικές φορτίσεις με μεγάλη διάρκεια ζωής χάρη στις ενισχυμένες πλάκες τους! 

Σχολιαστε