Οδηγείτε με ασφάλεια γιατί... μύρισε χειμώνας!

Δημοσιευθηκε απο editor 04/12/2018 0 Σχολια Συμβουλές και tips,

Χειμωνιάτικο είναι πλέον το σκηνικό του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, χιονόνερο, ακόμη και χιονόπτωση σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, ομίχλη, καιρικές συνθήκες που δοκιμάζουν τις αντοχές όλων μας. Ωστόσο, ελάχιστοι οδηγοί στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι το αυτοκίνητο αλλάζει «συμπεριφορά» κατά τους χειμερινούς μήνες και δεν λαμβάνουν υπόψη τις παραμέτρους προκαλώντας ατυχήματα, ενώ τα περισσότερα από αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

 

Το αυτοκίνητο χρειάζεται περισσότερη προσοχή και μηχανικά και σε επίπεδο οδήγησης, καθώς το κρύο, οι ολισθηροί δρόμοι, είτε λόγω βροχής είτε λόγω χιονιού, δυσχεραίνουν τις συνθήκες.

 

Δείτε παρακάτω τις βασικές συμβουλές φροντίδας αυτοκινήτου που εγγυώνται ασφαλείς και άνετες διαδρομές μας τους χειμωνιάτικους μήνες:

 

1. Οδηγούμε αμυντικά και προσεκτικά

 

Όταν οι συνθήκες αγριεύουν, η προσοχή μας στην οδήγηση και στο περιβάλλον πρέπει να είναι στο 110%. Για την ασφάλειά μας, ξεχνάμε συζητήσεις στο κινητό αλλά και με τους επιβάτες και επικεντρωνόμαστε, χωρίς όμως άγχος ή φόβο, ήρεμα και χαλαρά. Ταυτόχρονα μειώνουμε την ταχύτητα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

 

Κρατάμε μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι συνήθως, αποφεύγουμε τα απότομα φρεναρίσματα, την επιθετική οδήγηση και τις βίαιες κινήσεις στο τιμόνι. Στρίβουμε, επιταχύνουμε και επιβραδύνουμε με προσοχή, ώστε να διατηρούμε πάντα τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας.

 

Στην περίπτωση που βρεθούμε εν μέσο καταιγίδας και οι υαλοκαθαριστήρες μας δεν μπορούν να είναι τόσο ισχυροί, ώστε να ακολουθήσουν την έντονη ροή της βροχής, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καλή ορατότητα, καλό είναι να σταματήσουμε στην άκρη και να περιμένουμε μέχρι να ηρεμήσει.

 

2. Φροντίζουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας

 

Τα ελαστικά πρέπει να έχουν την σωστή πίεση. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και ανασφαλή οδική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε περιπτώσεις κακοκαιρίας. Τα ελαστικά δεν θα πρέπει να είναι φθαρμένα, καθώς η ύπαρξη του σωστού βάθους στις αυλακώσεις του πέλματός τους εξασφαλίζει την έγκαιρη και αποτελεσματική απομάκρυνση του χιονιού αλλά και του νερού της βροχής.

 

Για οδηγούς που ζουν σε περιοχές με συχνά, έντονα καιρικά φαινόμενα και πολύμηνη κακοκαιρία, η χρήση χειμερινών ελαστικών αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή. Φέροντας τα διακριτικά M+S (Mud+Snow) διαφοροποιούν θεαματικά προς το καλύτερο την συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε αντίξοες συνθήκες, εξαλείφοντας παράλληλα και το φαινόμενο του σπιναρίσματος.

Η συμβολή τους στην ασφαλέστερη κίνησή μας, αναγνωρίζεται σε χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης και από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες πέτυχαν να επιβάλλουν δια Νόμου την χρήση τους προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα. Η χρήση τους ωστόσο δεν καταργεί την τοποθέτηση αλυσίδων σε εξαιρετικές συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού ενώ απαιτεί συμβιβασμούς στον τομέα των επιδόσεων σε στεγνό οδόστρωμα.

 

Στο Battery Club θα βρείτε αλυσίδες χιονιού και χιονοκουβέρτες από επιλεγμένους κατασκευαστές για να είστε σίγουροι κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

 

Η οδήγηση στο χιόνι ή στον πάγο μπορεί να είναι επικίνδυνη, τρομακτική και να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ πιο κρύο μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς ένα άλλο στρες ζυγίζει στο μυαλό σας.

 

Αν και δεν συνιστάται να οδηγείτε πάνω από 50 km/h μαζί τους, μπορεί να χρειαστούν αλυσίδες χιονιού σε ορισμένες περιοχές υπό χιονοειδείς συνθήκες για να αυξήσουν την πρόσφυση και να βοηθήσουν με την πέδηση.

 

Στο Battery Club θα βρείτε επίσης αντιολισθητικά πανιά Autosock

Το AutoSock είναι ένα πρόσφατα ανεπτυγμένο κάλυμμα τροχών, με στόχο να αυξάνει την πρόσφυση των τροχών στο δρόμο όταν οδηγείτε σε πάγο ή χιόνι

 

·        Τέλεια προσωρινή χειμερινή βοήθεια για οχήματα.
·        Μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες κρύου.
·        Άνετη οδήγηση - μέγιστη ταχύτητα οδήγησης 50 km/h.
·        Χωρίς θορύβους και τριγμούς.
·        Δεν προξενεί ζημιές στις ζάντες αλουμινίου.
·        Εγκεκριμένο από τους οργανισμούς TÜV και GS.
·        Ταιριάζει σε όλα τα επιβατικά οχήματα.

 

3. Ελέγχουμε συχνά την κατάσταση της μπαταρίας μας

 

Ως γνωστόν, η μπαταρία  χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 3-4 χρόνια. Αν είναι ανοιχτού τύπου, μπορούμε να ελέγχουμε την στάθμη των υγρών της ενώ αν είναι κλειστού τύπου μπορούμε να διαπιστώσουμε την κατάστασή της, μετρώντας την σε κάποιο ηλεκτρολογείο ή στο συνεργείο μας. Αν διαπιστώσουμε ότι θέτει τον κινητήρα σε λειτουργία με δυσκολία, μάλλον ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσουμε.
 

4. Αντιψυκτικό και νερό στο σύστημα καθαρισμού του παρμπρίζ

 

Αν το παρμπρίζ και τα παράθυρα του αυτοκινήτου «παγώσουν», χρησιμοποιούμε αποψυκτικό σπρέι και ειδική ξύστρα για να καθαρίσουμε τον πάγο και το χιόνι. Αποφεύγουμε εντελώς το ζεστό νερό και οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο για τον καθαρισμό τους. Για να αποφύγουμε επίσης την καταστροφή των μάκτρων των υαλοκαθαριστήρων, του αφήνουμε σε όρθια θέση όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο.

 

Προσθέτουμε αντιψυκτικό υγρό στο δοχείο με το υγρό καθαρισμού τζαμιών. Μετά χρησιμοποιούμε προληπτικά το σύστημα καθαρισμού τζαμιών ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το αντιψυκτικό κυκλοφορεί στα σωληνάκια. Έτσι μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ακόμη και αν η θερμοκρασία φτάσει τους -20 βαθμούς Κελσίου.

 

Στο Battery Club θα βρείτε επιλεγμένα αντιψυκτικα – παραφλού για να προστατέψετε το σύστημα ψύξης του κινητήρα σας από τις ακραίες θερμοκρασίες και ταυτόχρονα να το λιπάνετε και να το συντηρήσετε.

 

5. Ξεχνάμε το ζέσταμα του κινητήρα

 

Τα σύγχρονα μοτέρ δεν έχουν ανάγκη τη συγκεκριμένη διαδικασία. Απλώς αποφεύγουμε να πιέσουμε τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων στα πρώτα χιλιόμετρα που θα διανύσουμε. Αν έχουμε σταθμεύσει σε περιοχή με πολύ χιόνι, καθαρίζουμε τον χώρο μπροστά από τους τροχούς και ξεκινάμε "γλυκά", χωρίς απότομες επιταχύνσεις. 

 

Δεν υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας ή τις δυνατότητες του αυτοκινήτου μας, ακόμη και αν αυτό διαθέτει σύστημα τετρακίνησης. Κινούμαστε με χαμηλές ταχύτητες διότι ό,τι και αν οδηγούμε σε βροχή, χιόνι και πάγο οι αποστάσεις ακινητοποίησής του αυξάνονται δραματικά.

 

6. Φώτα πλήρη και σωστά ρυθμισμένα

 

Βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα φώτα του αυτοκινήτου μας λειτουργούν κανονικά και η δέσμη των μπροστινών είναι ρυθμισμένη στο σωστό ύψος. Για να μας βλέπουν καλύτερα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες χρησιμοποιούμε τα alarm και όχι τα φώτα ομίχλης, που ενδείκνυνται μόνο για οδήγηση σε περιοχές με ομίχλη.

 

7. Γεμάτο δοχείο καυσίμου

 

Μια απρόοπτη ακινητοποίηση λόγω χιονιά ή πολύ έντονης κίνησης μπορεί να μας αναγκάσει να μείνουμε ώρες στο αυτοκίνητο. Η επάρκεια καυσίμου θα μας κρατήσει ζεστούς και θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στη βάση μας.

 

8. Απαραίτητα αξεσουάρ

 

Πέρα από τα απαραίτητα που ορίζει ο Νόμος (πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο και φαρμακείο), καλό θα είναι να έχουμε σε ένα σακίδιο στο αυτοκίνητο μια ξύστρα πάγου και ένα αποψυκτικό σπρέι για τον καθαρισμό των τζαμιών, ρευματοδότες –καλώδια με τα οποία μπορούμε να πάρουμε ρεύμα από την μπαταρία άλλου αυτοκινήτου για να εκκινήσουμε το δικό μας, φακό, γάντια εργασίας ακόμα και μια κουβέρτα αν κινούμαστε σε ορεινές διαδρομές. Απαραίτητο είναι επίσης ένα αποψυκτικό σπρέι κλειδαριών, αν οδηγούμε αυτοκίνητο χωρίς τηλεχειριζόμενες κλειδαριές. Κρίσιμη λεπτομέρεια σε αυτό: δεν κρατάμε το σπρέι μέσα στο αυτοκίνητο αλλά στο σπίτι, στο γραφείο ή οπουδήποτε εκτός αυτοκινήτου.
 

Και μην ξεχάσετε ότι η οδηγική συμπεριφορά το χειμώνα χρειάζεται προσαρμογές, όσο έμπειρος οδηγός και αν είστε!

 

Ας διατηρήσουμε το αυτοκίνητό μας σε καλή κατάσταση, συντηρώντας το σωστά και ας προσαρμόσουμε την οδηγική μας συμπεριφορά στην κατάσταση του δρόμου και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα!

Σχολιαστε