Εκκινητές αυτοκινήτου Jump Starters: Οδηγίες ασφαλούς χρήσης

Δημοσιευθηκε απο editor 05/07/2022 0 Σχολια Μπαταρίες,

Πώς να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια έναν εκκινητή αυτοκινήτου (jump starter)

 

Μια πρωτοποριακή συσκευή που σας επιτρέπει να  ξεκινήσετε το όχημά σας σε περίπτωση που ξεμείνει από μπαταρία, το Jump Starter είναι ο πρώτος εκκινητής μπαταρίας και ταυτόχρονα φορητός  φορτιστής σχεδιασμένος  για φόρτιση έκτακτης ανάγκης. Σίγουρα είναι πολύ χρήσιμο και ο καθένας μας θα ήθελε να έχει έναν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, για ώρα ανάγκης. Αλλά ξέρουμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά; Και αν ναι, πόσο ασφαλές είναι στην χρήση;

 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένας ελάχιστος κίνδυνος κατά την χρήση ενός jump starter,  αυτός εκμηδενίζεται αν ακολουθήσετε τις σωστές διαδικασίες και οδηγίες χρήσης.

 

Συγκεκριμένα, δύο είναι οι κίνδυνοι κατά την χρήση ενός εκκινητή μπαταρίας (jump starter) και οφείλονται στην λάθος σύνδεση των θετικών και αρνητικών καλωδίων: βλάβη των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων του οχήματος ή ακόμη και έκρηξη της μπαταρίας.

 

Επομένως, το βασικό είναι να συνδέσετε σωστά τα καλώδια. Αν η μπαταρία σας είναι προσβάσιμη, τότε η ασφαλής χρήση του jump starter γίνεται ως εξής:

 

ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΚΙΝΗΤΗ, ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ.

 

Ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του jump starter και επιπρόσθετα έχετε κατά νου τον σωστό τρόπο σύνδεσης καλωδίων του εκκινητή στην μπαταρία: το κόκκινο θετικό (+) καλώδιο στο θετικό (+) ακροδέκτη και το μαύρο αρνητικό (-) καλώδιο στο μπλοκ κινητήρα (ή σε όποιο άλλο σημείο του σκελετού του αυτοκινήτου που δεν είναι βαμμένο και βρίσκεται μακριά από την μπαταρία) για να λειτουργήσει ως γείωση. Βεβαιωθείτε πως η ανάφλεξη και όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός είναι απενεργοποιημένα. (Εάν το όχημα έχει θετική γείωση, συνδέετε το θετικό καλώδιο στο μπλοκ κινητήρα.)

Σύνδεση του αρνητικού καλωδίου του jump starter στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας του αυτοκινήτου είναι ίσως μια πιο κοινή πρακτική, και για τις περισσότερες περιπτώσεις, θα είναι μια χαρά. Ο λόγος που συνιστάται η σύνδεση με το μπλοκ κινητήρα είναι ότι η μπαταρία του οχήματος μπορεί ενδεχομένως να εκπέμπει υδρογόνο. Αν και είναι αρκετά σπάνιο, ειδικά στις σύγχρονες μπαταρίες αυτοκινήτων, μια σπίθα από τη σύνδεση των δύο καλωδίων του jump starter στους πόλους της μπαταρίας μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή έκρηξη. Οι πιθανότητες αυτή είναι πάρα πολύ μικρές, αλλά αυτό είναι ο λόγος που συνιστάται το αρνητικό καλώδιο να συνδεθεί με το μεταλλικό σκελετό του οχήματος.

 

Εάν οδηγείτε ένα υβριδικό αυτοκίνητο, τότε είναι ένα jump starter μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βοηθητική μπαταρία. Αυτές οι βοηθητικές μπαταρίες είναι των 12V, σαν τις κανονικές μπαταρίες αυτοκινήτων, αλλά είναι συνήθως πολύ μικρότερες. Αυτό σημαίνει ότι είναι απολύτως ασφαλές να χρησιμοποιήσετε ένα jump starter για αυτό το είδος της μπαταρίας.

 

Ο άλλος τύπος μπαταρίας που περιέχεται στα περισσότερα υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιεί μια διαφορετική, πολύ υψηλότερη τάση από την 12V που χρησιμοποιείται από τα συμβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα jump starter για την εκκίνηση μιας τέτοιας μπαταρίας.

 

Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει μια μπαταρία που είναι δύσκολα προσβάσιμη, τότε μπορεί να είναι αδύνατο να κάνετε σωστά και με ασφάλεια τις συνδέσεις καλωδίων λόγω του μήκους αυτών. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά καλώδια εκκίνησης ή ένα jump starter με μακρύτερα καλώδια.

 

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε πάντα το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας και το εγχειρίδιο του εκκινητή μπαταρίας για οδηγίες. Δείτε τις οδηγίες ασφαλείας που συνοδεύουν τόσο τον εκκινητή, όσο και τη μπαταρία. Θυμηθείτε ότι οι μπαταρίες περιέχουν θειικό οξύ που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και αέρια υδρογόνου-οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη.

 

Ακλουθώντας σωστά τις άνω οδηγίες, να είστε σίγουροι πως αυτό το πρωτοποριακό και πολύ χρηστικό  προϊόν - το jump starter - θα γίνει ο πολύτιμος σύμμαχός σας σε όλες τις καταστάσεις ανάγκης για ενέργεια. Η Battery Club είναι διπλά σας με κορυφαίας ποιότητας εκκινητές (Jump Starters) ικανούς να καλύψουν τις ανάγκες του ιδιώτη αλλά και του επαγγελματία σε κάθε ώρα ανάγκης.

Σχολιαστε