Το αυτοκίνητό σας χάνει λάδια; Αίτια και λύσεις

Δημοσιευθηκε απο editor 25/09/2020 0 Σχολια Λιπαντικά κινητήρων,

Παρατηρήσατε έναν μαύρο λεκέ κάτω από το αυτοκίνητό σας ή έχετε διαπιστώσει απώλεια λιπαντικών; Μην πανικοβάλλεστε! Σίγουρα μια διαρροή λαδιού από το όχημά σας είναι ανησυχητική, όμως πάντα υπάρχει λύση! Η Battery Club σας παρουσιάζει τόσο τους λόγους που συμβαίνει, όσο και τους συγκεκριμένους τρόπου αντιμετώπισης μιας διαρροής λαδιού.

 

Όπως έχουμε ξαναπεί σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας, η σωστή λίπανση του οχήματός σας είναι πολύ σημαντική, γιατί σας εξασφαλίζει μακροζωία στον κινητήρα σας και φυσικά οικονομία καυσίμων.

 

Πολλά σημεία του αυτοκινήτου χρησιμοποιούν λάδι ως λιπαντικό, ώστε τα κινούμενα μέρη να έχουν ελάχιστες δυνατές τριβές και να μεγαλώνει ο χρόνος ζωής τους. Το λάδι όμως δεν είναι μόνο λιπαντικό, είναι και τρόπος μεταφοράς της πίεσης σε μέρη όπως τα αμορτισέρ ή η αντλία τιμονιού, προκειμένου το εξάρτημα να λειτουργεί όπως πρέπει.

 

Αντίστοιχα ολέθριες μπορεί να είναι οι συνέπειες της κακής λίπανσης, αφού αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην καταστροφή του κινητήρα ή διαφόρων μηχανικών μερών.

 

Συνεπώς θα πρέπει να ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι η στάθμη των λιπαντικών βρίσκεται στο σημείο που πρέπει, γιατί κάποιες απώλειες λαδιού μπορεί να είναι ανώδυνες, κάποιες άλλες όμως  πρέπει να σας χτυπήσουν δυνατό καμπανάκι.

 

Πως γίνεται λοιπόν ο έλεγχος της στάθμης του λαδιού; κοιτάξτε το σχετικό δείκτη: το χερούλι του έχει συνήθως κίτρινο χρώμα και στη βάση του φέρει ειδική ένδειξη για τη μέγιστη και την ελάχιστη ποσότητα του λαδιού στον κινητήρα. Για να γίνει ο έλεγχος με ακρίβεια, βγάλτε το δείκτη, καθαρίστε τον με ένα καθαρό πανί, βάλτε τον πάλι στη θέση του για λίγα δευτερόλεπτα και ξαναβγάλτε για να δείτε την ένδειξη.

 

Αν διαπιστώσετε πως η στάθμη του λιπαντικού βρίσκεται κάτω από τη κατώτερη ένδειξη του δείκτη τότε σημαίνει πως από κάπου υπάρχει διαρροή. Η Battery Club σας βοηθάει να βρείτε την προέλευση της διαρροής και στη συνέχεια να ορίσετε το είδος του συναγερμού.

 

Η διαρροή επομένως μπορεί να οφείλεται στα εξής:

 

Κάρτερ λαδιού, όπου μπορεί να εντοπιστεί διαρροή είτε από την περιοδική συντήρηση αλλαγής λαδιών είτε από αναλώσιμα ανταλλακτικά όπως φλάντζα ή ροδέλα τα οποία χρειάζονται αλλαγή είτε από κάποιο πιθανό ρήγμα στο ίδιο το κάρτερ

 

Ψευτοκάπακο, ένα εξάρτημα που εμφανίζει συχνά διαρροές, η οποία επισκευάζεται με αλλαγή της συγκεκριμένης φλάντζας ή στεγανοποίηση με ειδική φλαντζόκολλα

 

Φίλτρο του λαδιού, το οποίο μπορεί να παρουσιάσει διαρροές λόγω μακρόχρονης χρήσης ή λανθασμένης τοποθέτησης

 

Turbo, όπου εδώ τυχόν διαρροή είναι αρκετά ανησυχητική, καθώς μας υποδεικνύει ότι μπορεί να χρειαζόμαστε επισκευή ή αντικατάσταση, με αρκετά υψηλό κόστος

 

Αντλία του υδραυλικού τιμονιού, η οποία με τα χρόνια χρήσης ίσως παρουσιάσει διαρροή λαδιού , συνήθως χρειάζεται αντικατάσταση για να λυθεί το πρόβλημα είτε στην ίδια είτε σε σωληνάκι είτε στο δοχείο πλήρωσης λαδιού

 

Αμορτισέρ, όπου μια διαρροή είναι ένδειξη κακής κατάστασης ή κάποιου προβλήματος (στην περίπτωση που το αμορτισέρ είναι καινούργιο)

 

Κρεμαγιέρα, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί ή να επισκευαστεί αναλόγως την ζημιά, ξανά με αρκετά υψηλό κόστος

 

Τέλος, τα «καίει» ο κινητήρας, ήτοι τα λάδια περνούν στο θάλαμο καύσης, με συνέπεια να καίγονται μαζί με τη βενζίνη. Ουσιαστικά πρόκειται για την τρίτη πιο πιθανή αιτία απώλειας λιπαντικών, εφ όσον δείτε πως δε διαρρέουν από το κάρτερ ή από το φίλτρο. Για να είστε ακόμη πιο σίγουροι ότι αυτό είναι που συμβαίνει στο αυτοκίνητό σας, μπορείτε να ελέγξετε τα μπουζί. Αν είναι υγρά και σκούρα, ενώ τα έχετε αλλάξει πρόσφατα, τότε σημαίνει πως ο κινητήρας καίει λάδια. Σε ακραίες περιπτώσεις, που το μπουζί «βρέχεται» από λάδι, δε θα δίνει σπινθήρα, οπότε δε θα δουλεύει και κάποιος κύλινδρος, δηλαδή θα «ρετάρει». Τέλος, πάλι σε ακραίες περιπτώσεις, ένα αποδεικτικό στοιχείο είναι η εκπομπή άσπρου καπνού από την εξάτμιση.

 

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με διαρροή λαδιού, στο Battery Club θα βρείτε μια άμεση και οικονομική λύση, ένα ειδικό πρόσθετο λαδιού το οποίο αναζωογωνεί τις σφραγίσεις κινητήρα από καουτσούκ και πλαστικό.

 

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, αφού μία διαρροή λαδιού μπορεί να οδηγήσει τόσο σε μεγάλο κόστος αντικατάστασης λόγω αυξημένης φθοράς των μερών, όσο και σε κίνδυνο εν κινήσει αν το συγκεκριμένο εξάρτημα σταματήσει την προκαθορισμένη του λειτουργία.

 

Πηγή: autotriti.gr

Σχολιαστε