Φθείρεται το εσωτερικό του αυτοκινήτου από τη χρήση αντισηπτικού χεριών;

Δημοσιευθηκε απο editor 05/10/2020 0 Σχολια Συμβουλές και tips,

Εδώ και αρκετούς μήνες η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει εντελώς λόγω της πανδημίας του COVID-19. Ένα από τα όπλα με το οποίο έχουμε εφοδιαστεί στη μάχη ενάντια του ιού είναι το αντισηπτικών χεριών. Η χρήση του γίνεται σχεδόν από όλους μας, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες προφύλαξης. Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς το χρησιμοποιούμε όταν επιστρέφουμε στο αυτοκίνητο μετά από εξωτερικές δραστηριότητες.

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ όμως ότι η συχνή χρήση του αντισηπτικού χεριών μπορεί να βοηθάει στην προστασία μας από το κορωνοϊό, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί φθορά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας;  Κι όμως είναι αλήθεια!

 

Αν και προστατεύουν την υγεία μας, τα αντισηπτικά είναι πιθανό να προκαλέσουν ζημιά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας. Ουσίες, όπως η αιθανόλη που περιέχεται στα αντισηπτικά, ενίοτε δημιουργούν χημικές αντιδράσεις πάνω στις επιφάνειες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την πρόωρη φθορά τους. Εκτός βέβαια αν προστατεύονται από ειδικές επιστρώσεις.

 

Τι λένε οι ειδικοί


Και ενώ το αντισηπτικό χεριών βοηθά στο να «σκοτώνονται» τα μικρόβια στα χέρια του χρήστη ενόσω το εσωτερικό των οχημάτων προστατεύεται από πιθανές επιβλαβείς φθορές, το υπόλοιπο αυτοκίνητο δεν είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, κυρίως αν χρησιμοποιείται και από άλλα άτομα.

 

Για το λόγω αυτό, κατά τη διαδικασία καθαρισμού του αυτοκινήτου, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση προϊόντων που περιέχουν λευκαντικό ή υπεροξείδιο του υδρογόνου, αλλά και καθαριστικά με βάση την αμμωνία, μιας και αυτά είναι πιθανό να καταστρέψουν αντιθαμβωτικές και αντιχαρακτικές επιστρώσεις. Τα απολυμαντικά οικιακής χρήσης αποτελούν πάντα έναν αποτελεσματικό τρόπο εξάλειψης της όποιας απειλής.

 

Σύμφωνα με την επικεφαλή ιατρικό σύμβουλο μεγάλης βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, «...ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά, όπως το τιμόνι, οι χειρολαβές, ο επιλογέας ταχυτήτων, οι διακόπτες και οι οθόνες αφής, οι μοχλοί για την ενεργοποίηση των καθαριστήρων και των φλας, τα υποβραχιόνια και οι μηχανισμοί ρύθμισης των καθισμάτων [...] Επίσης, οι ζώνες ασφαλείας θα πρέπει να βρίσκονται για όλους τους οδηγούς ψηλά στη λίστα ελέγχων στον τομέα της καθαριότητας. Η ζώνη ασφαλείας αγκαλιάζει το σώμα και είναι πιθανόν να συγκρατεί μικρόβια από τα σταγονίδια που διασπείρονται με το βήχα και το φτάρνισμα...»

 

Δοκιμές κατασκευαστών αυτοκινήτων


Οι ομάδες της Ford στο Dunton της Μ. Βρετανίας και στην Κολωνία της Γερμανίας δοκιμάζουν υλικά σε θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τους 74°C – θερμοκρασία που μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου το οποίο βρίσκεται σταθμευμένο στην παραλία μία ζεστή ημέρα του χρόνου. Σε άλλα τεστ οι μηχανικοί της Ford προσομοιώνουν την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο με δοκιμή υλικών που έχουν υποστεί «βομβαρδισμό» με υπεριώδη ακτινοβολία (τις λεγόμενες ακτίνες UV) επί  1.152 ώρες (48 ημέρες).

 

Οι μηχανικοί της Ford δοκιμάζουν εδώ και αρκετά χρόνια νέα προϊόντα που έχουν να κάνουν με υλικά που χρησιμοποιούνται στα οχήματα της εταιρείας. Σύμφωνα με τα ευρήματα των δοκιμών, η χημική σύσταση των εξωτερικών στρωμάτων διαφόρων τμημάτων μπορεί κάλλιστα να αλλάξει, με σκοπό την προστασία του εσωτερικού.
Δοκιμές διενεργούνται επίσης σε αξεσουάρ που πωλούνται μέσω του Ford Customer Service Division, όπως καλύμματα χώρου αποσκευών και πλαστικά καλύμματα εσωτερικού.

 

Την ίδια στιγμή δοκιμάζεται επίσης η αντοχή των πλαστικών σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -30°C – κοντά δηλαδή στο όριο θραύσης τους – μέσω της επαναλαμβανόμενης αναπήδησης σε αυτά μιας βαριάς ελαστικής μπάλας, προκειμένου να διασφαλιστεί έτσι ότι το πλαστικό δε θα παρουσιάσει ρωγμές.

 

«Το αντισηπτικό χεριών είναι ένα προϊόν το οποίο άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως πριν από μερικά χρόνια και ως εκ τούτου συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα δοκιμών μας εδώ και αρκετό διάστημα» δήλωσε ο Mark Montgomery, senior materials engineer στο Materials Technology Centre στο Τεχνικό Κέντρο του Dunton, Μ. Βρετανία, για τη Ford Ευρώπης. «Ακόμα και το φαινομενικά πιο ακίνδυνο υλικό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν έρχεται σε επαφή με επιφάνειες, αλλά προϊόντα όπως αντισηπτικά χεριών, αντιηλιακές λοσιόν και εντομοαπωθητικά μπορεί να είναι άκρως επιβλαβή.»  

 

Πηγή: gocar.gr (Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης)

Σχολιαστε